Kortárs kultúra célkeresztben: HolnapFeszt, könyvmaraton és Törzsasztal várja a váradi közönséget

Kiss Judit 2017. szeptember 09., 17:59

Kezdődik Nagyváradon a gazdag programokat felvonultató kulturális szezon, amelyről Szűcs László, a szervező Várad kulturális folyóirat igazgatója számolt be a Krónikának.

Fotó: MTI/archív

„A fő célunk továbbra is az, hogy minél szélesebb körben megkedveltessük a kortárs kultúrát és irodalmat” – mondta el Szűcs László, a Várad kulturális folyóirat igazgatója annak kapcsán, hogy gazdag kulturális kínálattal készül az őszi szezonra a lap.

Ez partnerintézményeivel együtt több rendezvénysorozatot is szervez a közeljövőben. Immár hatodízben várja a közönséget a HolnapFeszt szeptember 21. és 23. között, szeptember 15-én kezdődik a Törzsasztal beszélgetéssorozat, a kilencedik Nagyváradi Könyvmaraton pedig november 23. és 25. közt várja az érdeklődőket.

Svédországi perzsa költőnő Váradon

„Igazi kulturális szezonunk ez az időszak, hiszen mindkét nagyobb rendezvényünket ilyenkor tartjuk, és általában ekkor számítunk élénk érdeklődésre. A cél a kortárs kultúra megismertetésén túl az is, hogy lehetőleg minél jobban működtessük a partnerintézményi kapcsolatokat a Várad folyóirat, a Holnap Kulturális Egyesület, a Szigligeti Színház társulatai, az Europrint kiadó között, hiszen ezek úgy működnek jól, ha összefognak” – fogalmazott Szűcs László.

A rendezvényekbe természetesen a fiatal alkotókat és fiatal közönséget is igyekeznek bevonni a szervezők.

Bizonyos programoknak – például a Törzsasztal beszélgetősorozatnak–több mint tíz éve kialakult a maga törzsközönsége, de nyilván nagyon örülnek a szervezők, ha új arcok is feltűnnek.

A Törzsasztal egyik korábbi kiadása Fotó: Bálint Eszter

Az igazgató rámutatott, amióta beindult az Élő Várad mozgalom, amelynek keretében fiatal szerzők jelentkeznek, ez nyilván magával hozta, hogy a közönségük fiatalok közül kerül ki. Tavaly volt egy érdekes performansz, ahol az írók mellett zenészek, táncosok, képzőművészek is szerepeltek, és nyilván ők is hozták a fiatalabb érdeklődőket. Szűcs László az idei rendezvénysorozatok programjai közül többet is kiemelt, ami újításnak, érdekességnek tekinthető.

Különlegesnek ígérkezik a Holnap-feszten Athena Farrokhzad Svédországban élő, perzsa származású költőnő többnyelvű estje,

a szerzőnek románul és magyarul is jelentek meg könyvei, így rajta kívül jelen lesznek a fordítók (György Ullholm Kamilla, Sall László, Svetlana Cârstean) is. A beszélgetés magyarul, románul, angolul folyik majd.

Az első gondolatunk az volt, hogy külön szervezzük románul és magyarul a könyvbemutatót, de aztán arra gondoltunk, hogy együtt próbáljuk megtartani. Korábban voltak ugyan a fesztiválon külön román és magyar nyelvű programok, de így, egy rendezvény keretében nem, úgyhogy ez a könyvbemutató újdonságnak, kísérleti jellegűnek számít” – ecsetelte az igazgató.

Nem mindig az érdeklődők létszáma a fokmérő

Szűcs László arra is kitért, a következő hetekben a Nagyszalontán élő, a kilencvenes éveit taposó Dánielisz Endre irodalomtörténésznek két könyvét is megjelentetik,

az egyik az Arany János kritikai kiadásról szóló nagyesszét tartalmazza, illetve a Dánielisz Endrével készült életútinterjút. A második könyv a szalontai irodalomtörténész anyanyelvről szóló cikkeinek gyűjteménye, amelyek a Biharország folyóiratban jelentek meg.

Szűcs László azt is elmondta, a novemberi könyvmaratonon megemlékeznek Ady Endre születésének 140. évfordulójáról, illetve érdekesnek ígérkezik az az esemény, amelyen Parti Nagy Lajos magyarországi költőnek a nemrég elhunyt, nagyváradi születésű Réz Pál Széchenyi-díjas irodalomtörténésszel, műfordítóval, kritikussal készített memoárbeszélgetését ismerheti meg a közönség.

A magyarországi jelenlét egyébként a Törzsasztal sorozaton hangsúlyos, hiszen a Szépírók Társaságával közösen szervezik.

Nyáry Krisztián kommunikációs szakember, könyvkiadó, író, irodalomtörténész lesz a meghívott szeptember 15-én,

az Így szerettek ők 1–2., az Igazi hősök – 33 magyar, a Merész magyarok – 30 emberi történet és a Festői szerelmek című könyvek szerzője, majd Kali Kinga vásárhelyi születésű, Magyarországon élő író, antropológus, diaszpórakutató, akinek szakterülete az erdélyi örmény identitás.

Nyáry Krisztián dedikál Fotó: Dávid Anna Júlia

Eljön a Törzsasztalra a nagyváradi születésű Boka László, aki jelenleg az Országos Széchenyi Könyvtár tudományos igazgatója, irodalomtörténész, és Peer Krisztián költő is.

Kérdésünkre, hogy a gazdag őszi felhozatal mennyire érezteti hatását a város mindennapjaiban, kulturális életében, Szűcs László úgy fogalmazott, remélik, hogy érezteti, és hogy ezek a rendezvények megmozdítják a közönséget.

Sokat számít, hogy Váradon sok kulturális programnak megvan a hagyománya, de nyilván nehéz munka megszólítani, bevonzani az érdeklődőket.

Ugyanakkor úgy vélem, nem mindig az érdeklődők létszáma a fokmérő: ha tíz ember eljön, és jól érzi magát, akkor sikeres a rendezvény, ha eljön száz ember, és unatkozik, akkor meg nem” – fogalmazott az igazgató.

Éjszaka a Szigligeti Színházban

Szeptember 15-én második alkalommal szervezik meg a Szigligeti Színház tavaly útnak indított nagy sikerű kezdeményezését, az Éjszaka a színházban programsorozatot.

A nyílt nap alkalmával rendhagyó keretek között nyílik lehetőség a színház épületeivel, illetve művészeivel való ismerkedésre:

az események között kiállításmegnyitó, felolvasószínházi alkalmak, táncos tevékenységek, illetve a Várad kulturális folyóirat Élő Várad mozgalma szerzőinek szövegeiből nagyváradi illetőségű színészhallgatók által színre vitt performansz is helyet kapott.