„Megelőzték” a csúcsforgalmat: a kolozsvári magyar iskolák régóta alkalmazzák a korai kezdést

Kiss Előd-Gergely 2017. szeptember 07., 11:54

Nem remélnek érdemi változást Kolozsváron a polgármester által javasolt tanrendmódosítástól, hiszen a belvárosi magyar iskolákban már évek óta az országos szinten jellemző 8 órai időpont előtt kezdődik a tanítás, nyilatkozták a Krónikának az illetékesek.

A kolozsvári belvárosi magyar iskolák egy részében már jó ideje korábban kezdődik a tanítás, mint a romániai tanintézetek többségében. Így aligha eredményezne érdemi változást Emil Boc polgármester javaslata, miszerint a kincses város központjában működő oktatási intézményeknek módosítaniuk kellene, illetve érdemes lenne összehangolniuk a tanítási rendet a reggelente rendszeresen kialakuló forgalmi dugók elkerülése érdekében.

A Krónikának nyilatkozó iskolaigazgatók arról számoltak be:

a tapasztalatok szerint a reggel 8 óra előtti iskolakezdésre vonatkozó belső szabályozás jól működik és hatékony,

ugyanakkor a lapunk által megszólaltatott szülők szerint sem lenne érdemes központilag bonyolítani a tanrendet.

Már több mint egy évtizede korábban kezdenek

Vörös Alpár, az Apáczai Csere János Elméleti Gimnázium igazgatója a Krónikának elmondta: amit a polgármester javasol, az ő iskolájukban már bevett gyakorlat, ugyanis több mint egy évtizede fél 8-kor kezdődik a tanítás. Elmondása szerint

a rendszer működőképes, a gyermekek valóban megússzák a reggeli csúcsforgalmat,

sőt azt tapasztalták, hogy amikor az Iskola másként hetén a diákok 8-ra jártak be, nem félórával, hanem csak 10 perccel indulhattak el később otthonról, hogy időben beérjenek.

A fél nyolcas iskolakezdésre húsz perc alatt kényelmesen be lehet érni a külvárosból,

ha pedig nyolc órakor kezdődik a tanítás, akkor legalább háromnegyed órával korában el kell indulni” – magyarázta Vörös Alpár.

Fotó: Református.ro

Hozzátette: a korai vagy módosított kezdés inkább a vidéken, a Kolozsvár melletti településeken élőknek jelenthet gondot, hiszen az autóbuszok menetrendjét nem föltétlenül igazítják a tanórákhoz.

Az igazgató Bocnak azzal a kijelentésével nem ért egyet, hogy egyes iskolákban 9 órakor is kezdődhetne a tanítás, hiszen rengeteg szülőnek ennél jóval korábban be kell érnie a munkahelyére.

Előfordul az is, hogy a diák már fél nyolc előtt megérkezik az iskolába, mert a szülőnek csak így esik útba munkába menet”

– magyarázta Vörös Alpár.

Még korábban, 7 órakor kezdődik a tanítás a Brassai Sámuel Elméleti Líceumban. Kósa Mária igazgató ezért úgy véli: ha lesz is változás, őket nem fogja érinteni, sőt ez igaz a belvárosi magyar iskolák többségére, hiszen általában 7-kor vagy fél 8-kor kezdik a tanórákat.

Fotó: Bone Ewald

Olyan osztályban, ahol náluk hetente 30 tanórát tartanak, a mi diákjainknak 34-et, de akár 36-ot is végig kell ülniük, hiszen bele kell számolnunk az anyanyelv- vagy akár az intenzívangolórákat” – magyarázta Kósa Mária. Hozzátette: bár az oktatási törvény reggel 8 órás iskolakezdést ír elő, erről érdemben a tanfelügyelőségek döntenek.

„Összevisszaságot eredményezne a változás”

Nem vár érdemi változást Boc bejelentésétől az a szülő sem, aki naponta autóval viszi be a kolozsvári zeneiskolába gyermekét Kisbácsból. Rámutatott:

már hat éve fél 8-ra járnak be a kincses városba, és ha nem indulnak el háromnegyed 7-kor, akkor 8-ra sem fognak beérni.

„Így aztán nekünk teljesen mindegy, hogy nyolckor vagy fél nyolckor kezdődik az iskola” – magyarázta az édesanya.

Nem tartja célszerűnek az iskolai program időpontjának változtatását a Kolozsvár egyik külvárosi negyedében lakó édesanya sem, aki viszont

attól tart, hogy mindez a gyermekek és a szülők napi programjában is összevisszaságot, káoszt eredményezne, másrészt azt sem látja, miként lehetne ezt ésszerűen megszervezni.

Kifejtette: egyrészt nehézséget okozna azokban a családokban, ahol több iskolás gyerek van, akik még nem tudnak önállóan közlekedni.

„Három gyermeket három különböző órában kellene elvinniük iskolába, és persze három különböző időpontban kellene értük menni. Ez teljességgel lehetetlen” – magyarázta. Arra is rámutatott: egyes városrészekben ritkábbak az autóbuszjáratok a reggeli csúcsforgalom után, tehát nyolc óra előtt gyakoribbak, így a buszok programját is ehhez a „ködös” elképzeléshez kéne igazítani.

„A gyerekeknek és a szülőknek amúgy is rengeteg változáshoz kell alkalmazkodniuk tanév közben: egyet gondol a miniszter, és megváltoztat bármit – vakáció, felvételi, érettségi időpontját, követelményeket, úgyhogy

nagyon jó lenne, ha legalább a reggel 8 órás programkezdést nem módosítanák”

– vélekedett az édesanya, aki szerint a forgalom így is, úgy is óriási Kolozsváron. Rámutatott: az utak a vakációban is zsúfoltak, úgyhogy nem valószínű, hogy mindezt az iskolások utaztatása érdemben befolyásolja.

Fotó: citynews.ro

Emil Boc polgármester kedden fordult azzal a felhívással az iskolaigazgatókhoz, hogy módosítsák úgy a tanítási rendet, hogy a diákok 7.30 és 9 óra között különböző időpontban kezdjenek. Az elöljáró szerint ezzel kapcsolatban főként a szülők részéről van ellenállás, őket kellene elsősorban meggyőzni.

Valentin Cuibus Kolozs megyei főtanfelügyelő már jelezte, hogy nyitottak a hasonló megoldásokra.