Nem találnak napszámost burgonyaszedésre Háromszéken

Bíró Blanka 2017. szeptember 07., 10:47

Munkaerőhiányra panaszkodnak a háromszéki gazdák, akik nem találnak napszámost a burgonyaszedésre – hívta fel a figyelmet Könczei Csaba, a Kovászna megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője.

Mint rámutatott: kevesen vállalják a krumpliszedést, mert sokan teljesen alaptalanul attól tartanak, hogy ha bejelentett idénymunkásként dolgoznak, elveszítik a szociális segélyt vagy a családi pótlékot.

„Ha mégis kimennek a mezőre, nem akarják megmutatni személyazonossági igazolványukat, hogy ne tudják adataikat bevezetni a napszámosregiszterbe, így viszont a gazda kockáztatja, hogy megbírságolják” – magyarázta Könczei.

A termelőknek az is gondot jelent, hogy megnövekedtek az idénymunkások elvárásai, a napi bér mellé ételt, cigarettát, kávét, sőt alkoholos italt is kérnek,

ez pedig növeli a munkaadó kiadásait.

Ördög Lajos, a Kovászna megyei munkafelügyelőség vezetője leszögezte: aggodalomra nincs ok, hiszen a napszámostörvény legutóbbi módosítása világosan kimondja, az idénymunkások nem veszítik el a szociális juttatásaikat. Ugyanakkor az is szabályozott, hogy napszámosokat csak jogi személyek foglalkoztathatnak, a magánszemélyként termelő gazdáknak erre nincs lehetőségük.

Támpa Ödön, a Kovászna megyei szociális kifizetési ügynökség igazgatója is megerősítette:

a napszámos munkából befolyó bevételt nem tekintik olyan jövedelemnek, ami miatt levonnák a szociális segélyt vagy a családi pótlékot.

Más a helyzet a munkanélküli segéllyel, erre egyéb szabályozás vonatkozik, tehát akik ezt kapják, csak bizonyos körülmények között vállalhatnak idénymunkát.

Fotó: Kristó Róbert

Kelemen Tibor, a Kovászna megyei munkaerő-elhelyező ügynökség vezetője úgy értelmezi a törvényt, hogy ha az állástalanok havi 500 lejnél több jövedelemre tesznek szert, megvonják tőlük a munkanélküli-támogatást, illetve elveszítik a munkanélküli státust és az ezzel járó biztosítást.

A munkanélküliek által szerzett jövedelmeket egyébként nem tudják valós időben ellenőrizni,

de a pénzügyi hatóság évente névre szólóan közli a munkaerő-elhelyező ügynökséggel, hogy milyen jövedelmeket jelentettek, és ha kiderül, hogy a munkanélküliségi támogatás időszakában havi 500 lejnél nagyobb volt a bevételük, visszaigénylik a kifizetett támogatást.

A napszámosok órabére különben 2 lejtől 10 lejig terjed, és nem kötelező a munkanap végén kifizetni.