Idén is lesz verseny a Filmtettfeszten

Krónika 2017. szeptember 07., 09:19

Hét alkotás indul a 17. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle versenyében, a fesztivál fődíjáért idén először dokumentumfilmek versenyeznek–közölték az október 4. és 8. között tartandó rendezvénysorozat szervezői.

A Filmtett Egyesület harmadszor hirdette meg erdélyi magyar filmes versenyét, a Filmgaloppot a 17. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle keretében. Az előválogatás eredményeként versenybe került filmek: Bán Attila A testépítő, Bartincki Tamara Domboldali portrék, Búzási Gyopár-Orsolya Babuka a fűben, Dezső Mátyás Világszép Gyilkos-tó, Simó Ibolya MONYO + BABA, Simó Ibolya Tomi, Ervin és az iskola és Püsök Botond Angela című alkotása.

A válogatásban van szociográfiaízű portréfilm, animációs eszközöket használó családi legenda, játék filmezéssel és fotózással, koncertfilmes megoldásokat használó, páros portré és klasszikus ismeretterjesztő alkotás is. Valamennyi erdélyi rendező alkotása, stábtagjaik nagy része is idevalósi.

Fotó: Radu Norbert/filmtettfeszt.ro

A Filmgalopp fődíja 1 millió forint, amit az NMHH Médiatanácsa ajánlott fel.

A Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle 17. kiadását október 4. és 8. között szervezi meg a Filmtett Egyesület Kolozsvár központtal, szoros együttműködésben 11 másik város egy-egy kulturális intézményével.

Idén két helyszín kicserélődött, Nagyvárad, Arad, Szatmárnémeti, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Kézdivásárhely, Kovászna, Sepsiszentgyörgy, Szeben mellett Gyergyószentmiklóson és Temesváron kap helyet a fesztivál.