Kolozsvári központot hoznak létre a bántalmazottaknak

Kiss Előd-Gergely 2017. szeptember 06., 21:10

A családon belüli erőszak áldozatait védő szociális központot hoz létre a kolozsvári önkormányzat: a legutóbbi tanácsülésen meg is szavazták, hogy a hivatal egyik felújításra szoruló ingatlanját erre a célra fogják használni. 

Fotó: Barabás Ákos

Oláh Emese alpolgármester javaslatát egyhangúlag fogadta el a jelen lévő 25 képviselő, akik egyébként rohamtempóban szavazták meg a napirendi pontok többségét. A döntés értelmében ezentúl az önkormányzat hatáskörébe tartozó szociális és egészségügyi igazgatóság rendelkezik a Zsigmond király (Maramureşului) utca 1. szám alatti ingatlannal, amely 63 négyzetméternyi hasznos felülettel rendelkezik – két szobából, egy raktár- és egy mellékhelyiségből áll.

Az épület alapos tatarozásra szorul, ezt követően nyitják meg a tanácsadó központot,

ahol széles körű ellátásban részesülnek a családon belüli erőszak áldozatai, akik pszichológiai és jogi tanácsadást is kapnak.

Az önkormányzat távlati tervei között szerepel, hogy egy menhellyel bővítik a szociális ellátó központot.

A szociális igazgatóság munkatársai arra számítanak, hogy a központ létrehozásával lehetőségük nyílik arra, hogy a családon belüli erőszak áldozatain segítő projektjeikre EU-s támogatásra is sikeresen pályázzanak.

A projekt ötletgazdája, Oláh Emese alpolgármester közleményében hangsúlyozta:

Romániában minden 30 másodpercben megvernek egy nőt, a riasztó statisztika pedig szerinte sajnos Kolozsvárra is érvényes.

Rámutatott: rengeteg esetben nem derül fény a bántalmazásra, mert az áldozat nem jelenti fel az agresszort, sokszor azért, mert nem tudja, hova fordulhatna tanácsért.

„Annak ellenére, hogy mindegyik önkormányzatnak törvényes kötelessége az áldozatoknak segítséget nyújtani, és minden tízezredik lakos után biztosítania kell egy helyet a saját működtetésű menhelyén, sok helyen az ellátórendszernek súlyos hiányosságai vannak. Kolozsvár sem kivétel:

noha egy 13-14 férőhelyes menhelyet kellene működtetni, ilyen szolgáltatás nem létezik”

– magyarázta. Az eljáró közölte: jelenleg egyetlen szoba áll a bántalmazott nők rendelkezésére Kolozsváron egy közintézményben, ott azonban nem kapnak szakszerű ellátást a rászorulók.