„Nem a házi feladat nincs meg, hanem az iskola” – tüntetés Marosvásárhelyen

Szucher Ervin 2017. szeptember 06., 19:08

A Románia alkotmányában garantált, illetve a római katolikus egyházi törvénykönyvben is megfogalmazott szabad iskolaválasztási jogra hivatkozott Jakubinyi György érsek szerdán a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium megmentéséért tartott tüntetésen.

Jakubinyi György Márton Áron püspököt idézve úgy fogalmazott: „Ez nem politika. Itt az életünkről van szó! S az emberi élethez Istentől nyertünk jogot” Fotó: Boda L. Gergely

Jakubinyi a több ezres tömeg előtt magyar és román nyelven is felolvasott beszédében úgy fogalmazott: az anyaszentegyház „az igazságot rendszerint nem az utcákon és tereken, hanem templomaiban és – ha szükséges – a törvényszéken keresi”,

most azonban kénytelenek utcai megmozdulás formájában felhívni a figyelmet a kialakult helyzetre.

Az érsek rámutatott: az egyházi iskola alapítása kiemelt fontossággal bír számukra, az ország alkotmánya értelmében ugyanakkor Románia is értéknek tekinti a felekezeti tanintézetek újraindulását, két évvel a vásárhelyi katolikus gimnázium ismételt létrehozása után mégis akadályozza annak működését.

„Mi csak azt kérjük, amit 2014 elején is megfogalmaztunk: a törvényes keretek betartásával működhessen egyházi iskolánk. Az az iskola, amelyet szabadon választottak, választanak a szülők, amely iskolában biztosítva látják gyerekeik megfelelő nevelését” – hangsúlyozta Jakubinyi.

Hozzátette:

bíznak benne, hogy a kormány „nem fog elmenni annak a közösségi akaratnak folyamatos és most is történő kinyilvánítása mellett, hogy ennek az iskolának működnie kell”.

Jakubinyi Márton Áron püspököt idézve úgy fogalmazott: „Ez nem politika. Itt az életünkről van szó! S az emberi élethez Istentől nyertünk jogot”.

Fotó: Boda L. Gergely

Az iskola diákságának üzenetét Nagy Henrietta 12. osztályos diák tolmácsolta, rámutatva arra, hogy miközben más tanintézetekben tanuló társaik a hétfői tanévkezdésre készülnek, ők nem tudják, lesz-e egyáltalán iskolájuk.

Az elmúlt évben kicsit felnőttünk, korábban, mint szerettük volna”

– jelentette ki a diáklány, hozzátéve, nem azért aggódtak, hogy nincs meg a házi feladat, hanem, hogy nincs meg az iskola. Kifejtette, nem értik, miért a diákokon csattan ez az egész, elegük van a csúfolkodásból, abból, hogy diáktársaikat kihallgatják.

„Tanulni szeretnénk, de nem polgári jogot, közigazgatási alapokat és alkotmányelméletet” – üzente a diáklány, akinek beszédét többször is hangos taps szakította félbe. Hozzátette, az érettségire szeretnének készülni, és nem az iskola bezárására. „Olyan ez az egész, mint egy büntetés, amely soha nem ér véget” – jelentette ki, hozzátéve,

azt sem tudják, miért kapják a nyaklevest, kinek ártott ez a 400 diák, kinek szúrja a szemét?

Mint mondta, az elmúlt évben sokszor hallották a biztatást, hogy ne féljenek, de közben azt látják, tanáraik, szüleik is félnek. „Félünk, de nem fogunk visszalépni, iskolába akarunk járni, a mi iskolánkba! Nem hagyjuk az iskolát!” – zárta beszédét a diáklány.

Ezt követően a szülők képviselője olvasta fel az elmúlt hét tüntetéssorozatára fogalmazott kiáltványt, melyben az iskola helyzetének rendezését kérik. A kiáltványban a Római Katolikus Teológiai Líceum szülői közössége kifejezi: elegük van a hárításból, a hazugságból, a halogatásból, elegük lett abból, hogy az oktatási miniszter, a prefektus és a tanfelügyelő egymásnak ellentmondó cselekedeteket és kijelentéseket tesz, félrevezetve diákokat, szülőket, tanárokat és az egyház képviselőit.

„Becsapva érezzük magunkat, mert senki nem tájékoztatott a tanfelügyelőségi határozattal kapcsolatos perek végkimeneteléről. Mégis erre hivatkozva az oktatási miniszter azt nyilatkozta, hogy a Maros megyei tanfelügyelőségnek fel kell oszlatnia iskolánkat” – szerepel a dokumentumban. A szülők közölték, elegük van a bizonytalanságból, abból, hogy az iskola helyzete három nappal a tanévkezdés előtt is tisztázatlan, miközben a szülők jóhiszeműen íratták gyermekeiket olyan osztályokba, amelyeket hivatalosan az oktatási minisztérium jóváhagyásával hirdettek meg.

„A szülők tudatos döntése az volt, hogy gyermekeink jövőjét ebben az iskolában alapozzuk meg, amely a keresztény értékrendből fakadó, jellemformáló, emberi tartást és gerincességet biztosító közösség” – állapítja meg a kiáltvány. A szülői közösség felszólítják az illetékes intézményeket, hogy azonnali hatállyal korrigálják a hiányosságokat, hibákat, biztosítsák gyermekeiknek az alkotmánynak megfelelően a tanuláshoz való jogot.

Követelik a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum jogi helyzetének tisztázását, a tanügyminisztertől a kialakult helyzet azonnali megoldását; céljuk az, hogy a tanügyi tárca kormányrendelet vagy miniszteri rendelet formájában rendezze az iskola ügyét. Követelik továbbá, hogy a tanügyminiszter hosszabbítsa meg a megbízott iskolaigazgató mandátumát, biztosítsa a tanárok további alkalmazását és az oktatás zavartalan működését. „Kiállunk a Marosvásárhelyi Katolikus Teológiai Líceumért, kiállunk Erdély minden magyar iskolájáért. Nem hagyjuk, hogy gyermekeink jövőjéből csúfot űzzenek! Ne hagyjuk az iskolát!” – szögezi le a marosvásárhelyi kiáltvány.

Az esemény zárásaként a magyar történelmi egyházak képviselői mondtak áldást az iskola és a magyar közösség jövőjéért, majd a jelenlévők együtt mondták el Reményik Sándor Templom és iskola című versét.