Csatát nyertek a fuvarozók: a kormány az extra jövedéki adó megtérítését ígéri

Bálint Eszter 2017. szeptember 06., 17:56

A Tudose-kormány arról biztosította a hivatásos fuvarozókat, hogy amennyiben drágul az üzemanyag, megtérítik nekik az extra jövedéki adót, de arról is biztosították a szállító cégeket, hogy nem drágul a benzin és a gázolaj.

Fotó: Pixabay.com

A kormány arról biztosította a Romániai Közúti Fuvarozók Országos Szövetségének (UNTRR) képviselőit, hogy az extra jövedéki adó szeptember 15-ei bevezetésével, majd október elsejei emelésével nem nő az üzemanyagok ára, de ellenkező esetben visszakapják a pluszadó értékét.

Az UNTRR vezetői kedd este a kormánypalotában találkoztak Mihai Tudose miniszterelnökkel és Ionuț Mișával, a pénzügyi tárca vezetőjével. „A kormányfő és a pénzügyminiszter arról biztosítottak, hogy szeptember 15-étől és október elsejétől nem fog megdrágulni az üzemanyag, hiszen a kőolajár stabil. Amennyiben e két időpontot követően mégis lesz áremelés,

a miniszterelnök biztosított arról, hogy nyitott az extra jövedéki adó megtérítésére a szállító cégeknek, ahogyan korábban is történt”

– mutat rá szerdai közleményében a munkáltatói szövetség.

Amint arról több ízben is írtunk, a fuvarozók országos szövetsége korábban azt kérte a kormánytól, hogy ne vessen ki extra jövedéki adót az üzemanyagokra, az ugyanis a közúti szállítási ágazat csődjéhez vezetne, hiszen a vállalatok negyede máris veszteséges, az iparágban a hozam alacsony. ű

Felhívták a figyelmet arra is, hogy amennyiben a kormány mégis az extra jövedéki adó kivetése mellett dönt, akkor a nemzetközi fuvarozók kizárólag külföldön fognak tankolni, s ha csak a jelenleg eladott gázolajmennyiség 15 százaléka „kimegy” az országból, a fuvarozók számításai szerint az extra jövedéki adó egyetlen lejnyi profitot sem termel az államkasszának.

Miután a kormány a nagyszabású tüntetésekkel való fenyegetőzéseket követően is kivetette a minden irányból bírált adót, a fuvarozók kedden bejelentették, hogy ha a hivatásos személy- és teherszállító cégeknek nem térítik meg az extra jövedéki adó bár egy részét, nem mondanak le a meglebegtetett tiltakozó megmozdulásokról.

{K1}