Nyomuk veszett a magyarzászló-égetőknek – Feljelentés a kolozsvári kosár-Eb-meccs után

Kiss Előd-Gergely , Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. szeptember 06., 17:25

Marius Ardelean, a Kolozs megyei csendőrség szóvivője a Krónikának elmondta: ha a helyszínen nem tudták azonosítani a magyar zászlót égető tetteseket, akkor már reménytelen vállalkozás megtalálni őket. 

A házigazdák szélsőséges szimpatizánsai a beléptetéskor, a sportcsarnok előtt gyújtottak meg egy magyar zászlót, amit a csendőröknek kellett kioltaniuk.

Carmen-Livia Jucan, a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság szóvivője azt közölte lapunkkal, hozzájuk semmilyen bejelentés vagy feljelentés nem érkezett ez ügyben, így értelemszerűen nyomozás sem indult.

Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kolozsvári szervezetének elnöke ugyanakkor

panaszt emelt a sportág világszövetségénél (FIBA), mert Facebook-bejegyzése szerint „elegánsan” kell válaszolni a történtekre.

A mérkőzést megelőzően a Neuer Weg Alapítvány sportszerű szurkolásra kérte a közönséget, ám a transzilvanista aktivista, Mircea Dăian által kezdeményezett, és a szurkolók Facebook-csoportjában is megosztott felhívás ellenére a nacionalista, sértő megnyilvánulások nem maradtak ki az ultrák repertoárjából.

{K1}

A provokációnak minősíthető zászlóégetést Dăian is elítélte, és ő is fontolóra vette, hogy jelenti az esetet. „Ilyesminek egyik fél részéről sincs keresnivalója a sportban” – vélekedett a Krónikának. Szerinte a hazai szövetség is hibás, amiért közismerten szélsőséges drukkereket is mozgósított az összecsapásra.

Milyen hangulatot teremtenek? Gyűlöletre szítanak. Ezek a képek eljutnak a világ minden pontjára, és most azt gondolják rólunk, hogy primitívek, barbárok vagyunk”

– fogalmazott.

Egyébként a Nemzetisport.hu helyszíni tudósítója szerint a meggyújtott magyar zászlót a Kolozsvári CFR futballcsapatának szurkolói „kobozták el” a saját szektora bejáratához siető, kétgyerekes magyar családtól, majd másfél méterre a biztonsági emberektől lángra lobbantották. A Nemzetisport.hu beszámolójában videóval is illusztrálta a történteket.

{K2}