A fogyasztóvédelem „klánja” – Tamás Sándor szerint állami segédlettel alkalmazzák a kettős mércét

Bíró Blanka 2017. szeptember 06., 09:21

Meg akarják félemlíteni a magyar közösséget Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök szerint, aki a Kaufland szé­kely­udvarhelyi kirendeltségénél történtekre reagált.

Tamás Sándor Fotó: Facebook

A fehér felsőbbrendűséget hirdető rasszista Ku-Klux-Klan mozgalom száz évvel ezelőtti tevékenységéhez hasonlította a fogyasztóvédelmi hivatal regionális, valamint háromszéki vezetőinek ügyködését Tamás Sándor. A Kovászna megyei önkormányzat elnöke keddi sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy szerinte állami segédlettel alkalmazzák a kettős mércét, amely révén megpróbálnak megbélyegezni egy népcsoportot.

Hamarosan oda jutunk, hogy utcai atrocitásokra biztatnak”

– fakadt ki Tamás a Kaufland székelyudvarhelyi kirendeltségénél történtekre, illetve az azt követő hisztériára reagálva. Rámutatott: tucatnyi példát tudna sorolni, amikor a fogyasztóvédelem Kovászna megyei vezetője kettős mércét alkalmazott, a cégvezetők azonban ezeket nem vállalják a nyilvánosság előtt, nem merik elmondani, mert attól tartanak, a következő nap ismét tetemes bírságot rónak ki rájuk.

A tanácselnök hangsúlyozta:

a többségében románok lakta vidékeken is ellenőriznek, de ott beérik egy szabálysértési jegyzőkönyv kiállításával, míg a magyar vállalkozókat ugyanazért súlyos pénzbüntetéssel sújtják.

Tamás Sándor leszögezte: Mircea Diacon főfogyasztóvédő „alkalmatlan és méltatlan” a köztisztség betöltésére, hiszen tevékenysége kimeríti a közösség elleni izgatás fogalmát. A sajtó nyilvánosságra hozta, miért volt alkalmatlan a rendőrségnél betöltött tisztségre, mégis megtartják egy ilyen fontos tisztségben.

„Meg akarják félemlíteni a magyar közösséget. Nem tehetünk mást, mint megyünk előre, és próbálunk minden visszaélést feltárni” – fogalmazott a politikus. Tamás nem tartja kizártnak, hogy mostani nyilatkozata következményeként hamarosan megérkeznek az ellenőrök a megyeházára, és „megmérik, milyen magas a küszöb”. „Az előírás szerint 2,5 centiméter kell hogy legyen, és ha eltér, megbírságolhatnak” – mondta.

Mint ismeretes, az RMDSZ háromszéki szervezete több fórumon is bepanaszolta Mircea Diacont, mert két évvel ezelőtt eltávolíttatta a székely ízek feliratú címkét bizonyos élelmiszerekről. A fogyasztóvédők akkor egy székelyudvarhelyi cég kézdivásárhelyi munkapontján szankcionáltak a lejárt szavatosságú felvágott miatt, de közben olyan megjegyzéseket tettek a székely ízek feliratú címkére, hogy a vállalkozó végül jobbnak látta eltávolítani. Diacon különben módszeresen üldözi a magyar feliratokat, például taxisokat bírságolt a SIC-matrica miatt, és egyházi gyerektáborokat a román feliratok hiánya okán.