„Itthon vagyunk!” – rigmuspárbaj és magyar ünneplés Kolozsváron a románok elleni kosár-Eb-meccsen

Kiss Előd-Gergely 2017. szeptember 06., 00:03

Parázs hangulatú mérkőzésen győzte le Magyarország férfi kosárlabda-válogatottja Romániát kedden este Kolozsváron, aminek köszönhetően a piros-fehér-zöldek bejutottak az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjébe. Az ultrák ezúttal sem kímélték egymást.

Fotó: MTI

A parázs hangulatot leginkább nem a keményen, de sportszerűen játszó kosárlabdázók, hanem a két szurkolótábor teremtette a vendégek 80:71 arányú sikerével záruló találkozón.

{K1}

A dalpárbajt a román soviniszták finom-vegyes kara kezdte, miszerint Székelyföld román föld. Válaszul a magyar drukkerhad eldalolta, hogy lesz meg Erdély Magyarországé.

A két keménymagot természetesen egymástól jó távol ültették a rendezők, viszont a kevésbé fanatikus magyarok és románok közül sokan jól megfértek egymás mellett, és úgy szurkoltak kedvenc csapatuknak.

A mérkőzést egyébként a románok kezdték jobban, de Hanga Ádám megmozdulásain már akkor látszott, más színvonalon űzi a kosárlabdázást, élményszámba mentek hanyag eleganciával dobott kosarai. Az első negyedet egyetlen ponttal ugyan, de már Magyarország nyerte. A román ultrák ekkor a teljes ország lakosságát orális együttlétre szólították fel.

Fotó: MTI

A második negyedben nyolcpontos magyar vezetésnél hangozott el először, hogy ürítenek Magyarországra – a román ultrák az idő haladtával egyre frusztráltabbak lettek. Ennek dacára az első bozgorozás viszonylag későn, 62:52-es magyar vezetésnél hangzott el. A harmadik negyedben, amikor a magyar csapat először húzott el tíz ponttal, a magyar tábor azt üvöltötte, hogy tíz-tíz-tíz.

Egyébként az 1,3 ezer fős magyar drukkerhad hangerőben simán felvette a versenyt a román ultrákkal,

így az első félidőben támadásban, a másodikban pedig védekezésben érezhette magát hazai pályán a magyar válogatott. A rendezők azért arra is odafigyeltek, hogy a nézőtéren helyet foglaló erdélyi magyarok ne kerüljenek egységesen a magyar tábor mellé.

Az etnikai arány amúgy viszonylag kiegyenlített volt, ugyanis a román ultrák felszólítására, hogy mindenki álljon fel, a csarnok egy jelentős része ülve maradt. A magyarországiak talán azért, mert nem értették a felszólítást, az erdélyiek meg azért, mert ők igen.

Fotó: MTI

A válogatott sértések párbaját a román ultrák fölényesen nyerték, a magyar keménymag soraiból csak egyszer csendült fel a Cigányok, cigányok rigmus. A hírhedt Ki a magyarokkal az országból! is csak akkor hangzott el, amikor már reménytelennek tűnt román szempontból megfordítani a mérkőzést. Válaszul erre az Indul a busz... rigmus hangzott el a piros-fehér-zöld oldalon.

A lefújás után már teljes volt a magyar diadal, amit nem csupán a magyar és székely himnusz eléneklésével, hanem az Itthon vagyunk! rigmus skandálásával is bizonyítottak a magyar szurkolók. A játékosok természetesen egy-egy ölelés erejéig felmentek a lelátóra a szurkolók közé – joggal örülhettek, hiszen „túlélték” az Európa-bajnokság csoportkörét.

{K2}