Az amerikai nagykövet „gyümölcsöző” megbeszélést folytatott az igazságügy-miniszterrel

Balogh Levente 2017. szeptember 05., 16:52

„Gyümölcsözőnek és átfogónak” minősítette Hans Klemm amerikai nagykövet azt a kétórás megbeszélést, amelyet az ő kezdeményezése nyomán kedden folytatott Tudorel Toader igazságügy-miniszterrel az igazságügyi törvények módosításáról.

Fotó: Az igazságügy-minisztérium Facebook-oldala

Hosszú ideig, mintegy két órán keresztül tartott kedden az a négyszemközti megbeszélés, amelyet Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete kezdmeényezett Tudorel Toader igazságügy-miniszterrel az igazságügy működését szabályozó törvények tervezett módosításáról.

Mint arról beszámoltunk, az amerikai nagykövetség múlt héten aggodalmának adott hangot a módosítások miatt, ezt követően kezdeményezte a nagykövet a megbeszélést. Az igazságügy-minisztériumban lezajlott tanácskozást követően Klemm rövid nyilatkozatában „gyümölcsözőnek és átfogónak” minősítette a beszélgetést a miniszter terveit és felelősségét illetően.

Hozzátette, a találkozó az együttműködés szellemében zajlott, információt és véleményt cseréltek.

Alig várom, hogy tovább dolgozhassak a miniszterrel és a kormánnyal”

– jelentette ki Klemm.

A nagykövetség és a minisztérium által a találkozóról kiadott közlemény hasonlóan szűkszavú volt. Abban kiemelték a román–amerikai igazságügyi együttműködés fontosságát, kihangsúlyozva a jó gyakorlatok átvételét a közös érdekeltségű területeken. Hozzáteszik: a találkozó jó alkalmat teremtett a nyílt véleménycserére és a stratégiai partnerség szellemében lefolytatott „gyümölcsöző megbeszélésre”.

A miniszter egyébként hétfőn este némi iróniával úgy fogalmazott:

Hans Klemm talán azért aggódik, mert a módosítási javaslatokban nem nem „a legdemokratikusabb amerikai gyakorlat” alkalmazására tett javaslatot, miszerint a legfőbb ügyészt a szenátus nevezi ki.

„Hajlok arra, hogy azt javasoljam: a legfőbb ügyészt a szenátus nevezze ki, hogy mi is a demokrácia ugyanazon szintje irányába haladjunk” – mondta Toader. A miniszter emlékeztetett: ez a harmadik alkalom, amikor az amerikai nagykövettel találkozott.

Mint arról beszámoltunk, az Egyesült Államok nagykövetsége múlt héten közleményben adott hangot a tervezett módosítások miatti aggodalmának.

{K1}

Toader azon módosítás kapcsán, amely kizárná az államfőt a főügyészek kinevezéséből, kijelentette: álláspontja szerint az államfő a leginkább politikai háttérrel rendelkező állami vezető.

„Az elnök kapta a legtöbb szavazatot, de ő a leginkább politikai szereplő is. Az igazságügyi rendszerünk még mindig megfigyelés alatt áll. Az együttműködési és megfigyelési mechanizmus első ajánlása arra vonatkozik, hogy alakítsunk ki átlátható mechanizmust a magas rangú ügyészek kinevezésére. Mivel tehát olyan módszert ajánl, amely átlátható, és mentes a politikai beavatkozástól, ez azt jelenti, hogy

a jelenlegi szabályozás problémás, mi pedig javítani akarunk rajta”

– szögezte le a miniszter.

Toader egyúttal úgy vélekedett: Augustin Lazăr legfőbb ügyész túllépett törvényes és alkotmányos hatáskörein azzal, hogy a módosítások megvitatására összehívta az ország főügyészeit, mivel a módosító javaslatok véleményezésének jogával kizárólag a bírák és ügyészek szakmai tevékenységének felügyeletével megbízott Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) van felruházva.

A miniszter azt is kifejtette, hogy miközben az igazságügyi rendszer minden eresztékében recseg-ropog, a CSM-nél is recseg-ropog valami, és hozzátette: amíg az igazságügyi felügyelet a CSM alárendeltségében működik, addig nincs meggyőződve arról, hogy valóban független. Annak függetlenségét ezért az garantálná, ha átkerülne az igazságügyi tárca irányítása alá.