Koreai válság: Peking és Moszkva ellenzi a katonai megoldást

2017. szeptember 05., 16:18

Peking nem engedi meg, hogy „káosz és háború” keletkezzen a Koreai-félszigeten – hangsúlyozta Kína ENSZ-nagykövete hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli ülésén.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa az észak-koreai válságról tartott rendkívüli ülést New Yorkban Fotó: MTI/AP

Az ülésen Oroszország ENSZ-nagykövete ugyancsak a katonai megoldás ellen foglalt állást. A kínai diplomata, Liu Csie-ji arra szólította fel Észak-Koreát, hogy azonnal hagyjon fel a „helytelen cselekedetekkel”. A nagykövet az összes érdekelt felet felhívta arra, hogy

„komolyan fontolja meg” a phenjani ballisztikusrakéta-program, illetve atomprogram, továbbá a térségbeli amerikai és dél-koreai hadgyakorlatok egyidejű felfüggesztését.

A kínai nagykövet leszögezte, hogy az észak-koreai lépések nem csupán „helytelenek”, de ellentétesek az észak-koreai érdekekkel is. „Vissza kell térni a problémák párbeszéd útján történő rendezéséhez” – szögezte le Lui Csie-ji.

Oroszország ENSZ-nagykövete szintén az észak-koreai válság diplomáciai rendezésének fontosságát hangoztatta, és felvetette, hogy az ENSZ főtitkárának kellene közvetítést vállalnia. Vaszilij Nebenzia leszögezte:

Észak-Korea nukleáris kísérlete „komolyan veszélybe sodorta” a térség békéjét, de a rendezéshez „hideg fejre” és a feszültség eszkalálódásához vezető cselekedetektől való tartózkodásra van szükség.

Az orosz ENSZ-nagykövet „átfogó rendezést” sürgetett a Korea-félsziget gondjainak megoldása érdekében. 

Korábban Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete úgy vélekedett, hogy csakis a legerőteljesebb szankciók állíthatják meg Phenjant. Észak-Korea nukleáris programja „fejlettebb és veszélyesebb, mint valaha” – szögezte le. Haley kijelentette, hogy Washington nem akar háborút, de „türelme nem végtelen”.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésével egy időben Donald Trump amerikai elnök telefonon egyeztetett Mun Dzse In dél-koreai elnökkel. Washingtoni közlés szerint a két politikus egyetértett abban, hogy

elérkezett az idő „nagyobb nyomásgyakorlásra” és szankciókra Észak-Korea ellen.

A Fehér Ház nem adott ki közleményt a telefonbeszélgetésről, a dél-koreai elnöki hivatal ugyanakkor Szöulban azt közölte: Donald Trump és Mun Dzse In megállapodott abban, hogy megszüntetik a dél-koreai rakétákra felszerelhető robbanófejekkel kapcsolatos, eddig érvényben volt súlykorlátozást. A korlátozás eddig 500 kilogramm volt.

{K1}

Eközben Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a BRICS-országok hsziameni csúcsértekezletén arról beszélt: fölöslegesek és hatástalanok volnának az újabb szankciók Észak-Korea ellen, a phenjani vezetés nem változna meg, csak a nép szenvedne jobban, és az egyre nagyobb katonai fenyegetésnek sincs semmi értelme, mert globális katasztrófa lehet belőle.