Szétosztják a tankönyvek helyett kiadott útmutatókat

Kőrössy Andrea 2017. szeptember 05., 12:48

Mintegy 732 ezer lejbe került az az útmutató, amely az iskolakezdésre el nem készült tankönyveket hivatott helyettesíteni, vagyis amelyből az ötödik osztályos diákok – az ígéretek szerint – a következő két hónapban tanulni fognak.

Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Az oktatási miniszter rámutatott: összesen 177 ezer példányt nyomtatnak a segédeszközből, ezek közül 82 ezret már hétfőn szétosztottak egyes megyéknek, szeptember 8-áig pedig mindegyik tanintézet megkapja a helyettesítő eszközt.

A segédanyag 296 oldalas, és mindegyik tantárgyat lefedi, amelyből nem kapnak az új tanterv alapján készült tankönyvet az általános iskolát kezdő tanulók.

A miniszter kifejtette: az útmutatót úgy állították össze, hogy az éppen a tanév első két hónapját fedje le.

Pop egyébként ezúttal is – ahogyan azt már számtalan alkalommal – a Dacian Cioloş vezette technokrata kormányt tette felelőssé azért, mert az ötödikes diákok nem fogják időben, azaz a szeptember 11-ei tanévkezdéskor kézhez kapni az új tankönyveket. Mint ismeretes, azért csúsztak ki a határidőből, mert

a tankönyvliciten vesztes cégek most is fellebbeztek a versenytárgyalások eredménye ellen, ezért a folyamat jócskán elhúzódik.

Liviu Pop mindezért a Cioloş-kormányt okolja, amely szerint számos adminisztratív hibát ejtett a licitek kapcsán. Nem számít ugyanakkor újdonságnak, hogy késnek a tankönyvek, évek óta rendszeresen előfordul, hogy a diákok egy-egy kiadványt későn, sokszor csak hónapokkal az iskolakezdés után kapnak meg.

A sajtótájékoztatón a miniszter arra is kitért: ahogyan azt már korábban bejelentették, a 2017/2018-as tanév szeptember 11-én kezdődik. Rámutatott: a szülőkkel, a diákokkal, illetve a szakszervezetekkel még februárban megegyezett arról a szaktárca, hogy egy tanévnek 35–36 tanítási hétből kell állnia, ezért a 2017/2018-as tanévet muszáj szeptember 11-én megkezdeni.

Nagyon sok iskolában folynak felújítási munkálatok, de nem hinném, hogy az iskolakezdés egy héttel való elhalasztása sokat változtatna a helyzeten, ha őszinték akarunk lenni.

A szülőket képviselő szakszervezeti szövetség vezetőivel még idén februárban meghoztuk a döntést, miszerint a tanév szeptember 11-én el fog kezdődni” – szögezte le a tanügyminiszter.