Strasbourg: jogsértően járt el a dolgozója munkahelyi levelezését megfigyelő román cég

Krónika 2017. szeptember 05., 12:23

Jogsértőnek mondta ki másodfokon, egy román panaszos ügyében hozott ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), hogy a munkáltató megfigyeli egy alkalmazott munkahelyi levelezését. Az EJEB elmarasztalta a román államot, amiért nem védte az elbocsátott dolgozó jogait.

Az ügyben Bogdan Mihai Bărbulescu bukaresti mérnök fordult a strasbourgi bírósághoz, miután a román bíróságok elutasították korábbi munkáltatója ellen indított keresetét, amelyben azt állította, hogy megsértették emberi jogait.

A férfi 2004 és 2007 között értékesítőként dolgozott egy magáncégnél, ahol a munkáltató felkérésére egy Yahoo Messenger fiókot hozott létre az ügyfelekkel való kapcsolattartás céljából. A cég 2007 júliusában arról tájékoztatta, hogy levelezését egy héten keresztül megfigyelték, és kiderült, hogy az internetkapcsolatot magáncélra is használja. Mikor ezt Bărbulescu tagadta, a cég rendelkezésére bocsátotta a testvérével és szeretőjével folytatott intim magánlevelezésének átiratát.

A mérnököt a cég eszközeinek magáncélú felhasználását tiltó belső szabályzatra hivatkozva 2007 augusztusában elbocsátották.

A kirúgott dolgozó beperelte volt munkáltatóját, mondván, hogy titkos megfigyelése alkotmányos, illetve emberi jogait sértette. Miután a bukaresti táblabíróság elutasították panaszát, a strasbourgi bírósághoz fordult.

Az EJEB tavalyi alapfokú végzése szerint Románia nem sértette meg sem Bărbulescu tisztességes tárgyaláshoz való jogát, sem a magán- és családi élet tiszteletben tartásához fűződő jogát, amikor a román bíróság a munkahelyi levelezését megfigyelő munkáltató javára döntött. Akkori indoklásában a strasbourgi bíróság megállapította: Bărbulescu feladatainak teljesítését munkáltatója csak munkahelyi postafiókja megfigyelésével ellenőrizhette, és jóhiszeműen járt el, amikor azt feltételezte, hogy abban nem talál magánéleti levelezést.

Most kihirdetett jogerős ítéletében a strasbourgi bíróság Nagykamarája a levéltitok megsértésének nyilvánította a román mérnök postafiókjának megfigyelését. A bíróság megállapította azt is, hogy a román hatóságok nem tartották tiszteletben a panaszosnak magánélethez és a levéltitokhoz fűződő jogát.