Jólétet és szilárd gazdaságot vizionál a román miniszterelnök

Krónika 2017. szeptember 04., 19:03

Ahányszor kormányon volt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) mindig jólétet és szilárd gazdaságot biztosított az országban – jelentette ki Mihai Tudose miniszterelnök hétfőn a parlament plénuma előtt.

Mihai Tudose szerint jó irányba halad a román gazdaság Fotó: gov.ro

„A kormányfő órája” alkalmából az ellenzéki liberálisok interpellációja nyomán felszólaló miniszterelnök emlékeztetett, hogy a Románia által elért 5,8 százalékos gazdasági növekedés a legnagyobb az Európai Unióban. Tudose szerint ez a gyarapodás „megbízhatóan mutatja, hogy jó irányba halad a gazdaság”.

A jövő évi költségvetésről a kormányfő elmondta, hogy novemberben a parlament elé kerül a büdzsé tervezete, hogy időben elfogadhassák azt.

A nyugdíjrendszer második, kötelező pillérével kapcsolatban Tudose ismét kijelentette, hogy „nem fog hozzányúlni” a kormány, vagyis nem államosítják a magánnyugdíjakat.

„Hogy végre lezárjuk a második pillérről folyó vitát: nem, nem fogjuk államosítani. Az utolsó államosítást olyasvalaki végezte, akit Önök ismernek, miniszterelnök volt és ő államosította a valutát. (...) Nézzenek utána, hogy történt ez. Mi nem fogunk ilyet tenni. Romániában nem lesz több államosítás” – szögezte le Tudose a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakcióvezetőjének, Raluca Turcannak intézett válaszában.

A tankönyvek ügyével kapcsolatban a kormányfő az Agerpres hírügynökség szerint úgy fogalmazott: „a tavalyi évben döntés született minden őrültségről, vagy legalábbis az őrültségek egy részéről, amelyek gyakorlatba ültetésére most rákényszerítik a tanügyminisztériumot.” Hozzátette: a „híres” testnevelési tankönyvről is tavaly határoztak.

Az elvándorlásról Tudose kijelentette: a PNL által említett 200 ezer személynél többen hagyták el az országot, de ők az elmúlt esztendőben, a Cioloş-kormány idején vándoroltak el Romániából.