Koreai válság: nukleáris fegyverek bevetésétől sem riad vissza Washington

Hírösszefoglaló 2017. szeptember 04., 17:56

Donald Trump amerikai elnök a koreai válság kapcsán kijelentette: országa minden eszközzel – így akár nukleáris fegyverrel is – megvédi magát és szövetségeseit.

Abe Sindzó japán miniszterelnökről és Donald Trump amerikai elnökről szóló tudósítás egy tokiói utcai tévéképernyőn Fotó: MTI/AP

Az Egyesült Államok kész megvédeni önmagát és szövetségeseit minden rendelkezésére álló eszközzel, akár nukleáris erővel is – közölte Donald Trump amerikai elnök Abe Sindzo japán kormányfővel telefonbeszélgetésükkor, amelyet hírügynökségek idéztek fehér házi forrásokra hivatkozva.

A jelentések szerint Trump ismételten megerősítette, hogy Washington kész megvédeni önmagát és szövetségeseit,

felhasználva a rendelkezésre álló diplomáciai, hagyományos katonai és nukleáris eszközök egész sorát”.

Trump megerősítette a japán kormányfőnek, hogy Washington elítéli Észak-Korea „folytatódó destabilizáló és provokatív akcióit”. Vasárnap délután – az amerikai sajtó által példátlannak minősített lépésként – a védelmi miniszter tett közzé a Fehér Házban a rövid nyilatkozatot.

James Mattis leszögezte: az Egyesült Államok ugyan „nem keresi Észak-Korea megsemmisítésének lehetőségét”, de a konkrét fenyegetéseket megtorolja. Kifejtette, hogy az Egyesült Államoknak megvan a katonai képessége arra, hogy megvédje önmagát és szövetségeseit, és a Dél-Korea és Japán iránti elkötelezettsége „kőbe vésett”. A lehetséges katonai választ Mattis „hatékonynak és elsöprőnek” nevezte.

Közben a dél-koreai hadsereg vezérkara közölte: ballisztikus rakétával hajtottak végre hadgyakorlatot, válaszul az előző napi észak-koreai kísérleti atomrobbantásra.

A hadgyakorlaton légi és szárazföldi erők vettek részt, Hjonmu-típusú ballisztikus rakétát, illetve F-15K vadászgépről kilőtt, nagy hatótávolságú levegő-föld rakétát vetettek be.

{K1}

A dél-koreai vezérkar szerint a kilőtt rakéták pontosan eltalálták a Japán-tengerben kijelölt célpontokat, amelyek meghatározásakor figyelembe vették annak az észak-koreai gyakorlótérnek a fekvését, ahol végrehajtották az újabb atomrobbantást. A hadgyakorlaton csak a dél-koreai fegyveres erők vettek részt, de a vezérkar hangsúlyozza, hogy újabb közös hadgyakorlatokra készülnek az amerikai hadsereggel. Szöul azt is közölte, értesülései szerint Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakéta tesztelésére készül. Kína hivatalosan tiltakozott Észak-Korea előző napi nukleáris kísérleti robbantása miatt.