Fél évszázad után Kolozsváron ünnepel újra Eb-győzelmet a magyar férfi kosárválogatott

Krónika 2017. szeptember 04., 16:56

A magyar férfi kosárlabda-válogatott hétfőn 85:73-ra legyőzte Csehországot Kolozsváron az Európa-bajnokság C csoportjának 3. fordulójában. A piros-fehér-zöldek utoljára 48 évvel ezelőtt nyertek meccset kontinensviadalon.

Vojvoda Dávidék régóta várt sikert ünnepelnek Kolozsváron Fotó: MTI

A nyeretlen magyarok és az ötvenszázalékos mérlegnél tartó csehek igazi ki-ki mérkőzésre készültek a kolozsvári arénában: a cseh válogatott sikere esetén megszerezte volna második győzelmét, s ezzel nagy valószínűséggel a nyolcaddöntőre szóló isztambuli repülőjegyet is.

Magyar diadal esetén Hanga Ádáméknak már „csak” a házigazda Romániát kellene megverniük kedden második győzelmükhöz és a továbbjutáshoz.

Utóbbit a csehek már pénteken abszolválták, amikor 83:68-ra legyőzték a társrendező gárdát.

Ami a két csapat egymás elleni mérlegét illeti, 1997 óta kilencszer csaptak össze, és a csehek 5-4-re vezettek. Legutóbb a 2015-ös Eb selejtezőjében találkoztak, akkor a magyarok és a csehek is nyertek hazai pályán. A selejtezőcsoportját tavaly százszázalékos mérleggel nyerő magyar válogatott 1999 óta első Eb-jén szerepel, hétfői ellenfele viszont két éve hetedik lett a franciaországi kontinenstornán, 2013-ban pedig a 13. helyen zárt Szlovéniában.

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttesében immár harcra készen lépett pályára a montenegróiak ellen szombaton kisebb csípősérülést szenvedett Hanga Ádám, a csehek legjobbja viszont nem jött el az Eb-re: a Fenerbahcéval májusban Euroliga-bajnok Jan Vesely fizikális és mentális fáradtságra hivatkozva visszamondta a szereplést. Az ő távollétében négy külföldön játszó kosaras lépett pályára a túloldalon, akik közül az elmúlt szezonban az NBA-s Washington Wizardst erősítő Tomas Satoransky emelkedett ki, de Jirí Welsch is eltöltött négy évet az NBA-ben.

Az Euroliga legjobb védőjátékosának választott Hanga és a 27. születésnapját ünneplő Vojvoda Dávid kosaraival a magyarok 7:0-ra elhúztak, majd Allen Rosco zsákolásával már 13:2 állt a nagyórán. Az ellenfél a hetedik percben tudott tíz ponton belülre kerülni (18:10), aztán Patrik Auda révén hét pontra feljött a nyitónegyed végére.

A folytatásban hat pontra olvadt az előny, de ennél közelebb nem tudtak férkőzni a csehek,

főként az Ivkovics-legénység elképesztő védőmunkájának köszönhetően. A nagyszünetben 44:33 volt az állás, Hanga ekkor 16, Allen pedig 10 pontnál tartott.

Térfélcsere után, hétpontos vezetésnél ismét Vojvoda keze villant, majd az elképesztő formában játszó Hanga átlépte a húszpontos határt, a mintegy 700 magyar szurkoló ovációja közepette. A cseheket azonban továbbra sem sikerül leszakítani, a túloldalon a remekül büntetőző Lukas Palyza 17 pontnál tartott.

A 66:58-ról induló zárónegyedben a magyarok Hanga és Vojvoda pihenői alatt is remekül tartották magukat az elfáradó csehek ellen, a hajrában is magabiztosan őrizték előnyüket, és végül a vártnál simább győzelmet arattak.

Fotó: MTI

A magyar válogatott előzőleg az 1969-ben Olaszországban nyert Eb-meccset, amikor 92:76-ra verte a svédeket Casertában.

Ha a magyarok kedden a hatos leggyengébbjének tartott házigazdákat is megverik, akkor két győzelemmel szinte bizonyosan továbbjutnak a C csoport negyedik helyezettjeként az isztambuli nyolcaddöntőbe.

Románia hétfőn 20.30-kor lép pályára a címvédő Spanyolország ellen, azt megelőzően még Montenegró–Horvátország összecsapás is lesz Kolozsváron (17.45). Kedden 20.30-tól rendezik a Románia–Magyarország rangadót, előtte pedig Csehország–Montenegró (15 óra) és Horvátország–Spanyolország (17.45) párosítás szerint lépnek pályára a C csoportban.