Gyenes Emánuel aranyérmes lett a „motorosok olimpiáján”

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. szeptember 04., 16:10

Aranyéremmel zárta Gyenes Emánuel pályafutása hatodik hatnapos enduróbajnokságát (ISDE) Franciaországban. A szatmári motoros egyedüli romániai versenyzőként szerepelt a hatszáz fős mezőnyben, a szervízelést pedig a magyarországi csapat biztosította neki.

Fotó: Gyenes Emánuel Facebook-oldala

„Először 2007-ben Chilében vettem részt a Six Days Endurón, majd 2012-től európai helyszíneken rendezték. Először tavaly sikerült aranyéremmel zárjak" – emlékezett vissza a Krónikának nyilatkozó Mani. A motorosok olimpiájának tartott viadalon

minden olyan versenyző aranyérmet kap, aki a nyertes idejéhez képest legtöbb tízszázalékos késéssel ér célba – a partiumi terepmotoros bőven hét százalékon belül haladt.

Miután a harmadik napon – elromlott kuplungja miatt – időt veszített, az ötödik napra ledolgozta hátrányát.

„Nagyon nehéz verseny. A hatszáz motoros a második napra már teljesen szétjárja a pályát. Hatalmas gödrökkel lesz tele, ami nagyon megterhelő erőnlétileg. Napi 260–280 km-es távokat kell megtenni. Az első két napon ráadásul 36 fok feletti volt a hőség, egy brit motoros sajnos meg is halt dehidratáció miatt" – részletezte Gyenes, aki a folytatásban a magyarországi enduró- és endurókrossz-bajnokságok utolsó futamaira készül, és jövő héttől már a 2018-as Dakar Ralira kezdi előkészíteni motorját.