Iszlamista harcosok tartózkodnak menekültként Németországban

Krónika 2017. szeptember 03., 20:17

Németországban tartózkodik menekültként egy hírhedt szíriai szélsőséges iszlamista csoport csaknem hatvan egykori harcosa – írta a Der Spiegel című német hírmagazin a hétvégi számában.

A szíriai kormányerők és a Bassár el-Aszad elnök rendszeréhez hű civilek elleni válogatott kegyetlenkedéseiről hírhedt csoport több feltételezett tagját szeptember végén bíróság elé állítják Stuttgartban.

Az MTI tájékoztatása szerint az eljárást ezért lehetett elindítani, mert mindkét oldalról, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnyaként számon tartott Fatah as-Sám – korábbi nevén an-Nuszra Front – irányítása alatt tevékenykedő fegyveres szervezet feltételezett tagjai közül, és az áldozatok hozzátartozói közül is számosan érkeztek Németországba, ahol útjaik keresztezték egymást.

A Der Spiegel szerint az áldozatok hozzátartozóinak adatai alapján indított per ismét

felveti a kérdést, vajon mennyien lehetnek a szíriai polgárháborúból menedékkérőként Németországba érkezett emberek között olyanok, akik „elsősorban elkövetők, és nem áldozatok”.

A német hatóságok eddig a Liva Ovais al-Karni nevű csoport csaknem 25 feltételezett tagja ellen gyűjtöttek büntetőeljárás megindításához elegendő információt. Valószínűleg a milícia további nagyjából 30 egykori harcosa is Németországban tartózkodik.

A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) külön egységet hozott létre a több száz ember haláláért felelősnek tartott csoport ügyének feltárására.

Az an-Nuszra Front és szövetségesei ugyan mindig is Szíriára összpontosítottak, ellentétben az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel, amely Európát is megcélozta. „Azonban természetesen így is aggodalommal tölt el minket a gondolat, hogy ennyire romlott emberek vannak Németországban” – mondta a Der Spiegel egyik BfV-s forrása.