A román külügy is elítélte Phenjan kísérleti atomrobbantását

Krónika 2017. szeptember 03., 15:07

Határozottan elítélte a NATO és az Európai Unió az Észak-Koreában vasárnapra virradóra végrehajtott kísérleti atomrobbantást. A román külügyminisztérium közölte, hogy a regionális a nemzetközi béke és biztonság elleni fenyegetésnek tekinti az akciót.

Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára

Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára közleményében kiemelte: Phenjan a lépéssel ismét „kirívóan megsértette” az ENSZ Biztonsági Tanácsa által hozott határozatokat.

A NATO-t aggodalommal tölti el Észak-Korea „destabilizáló viselkedése”, amely fenyegetést jelent a regionális és a nemzetközi biztonságra - fogalmazott az MTI beszámolója szerint a főtitkár.

A főtitkár felszólította az észak-koreai rezsimet, hogy

„azonnali hatállyal, teljes mértékben, igazolhatóan és visszafordíthatatlanul” szüntessék be a kísérleti atomrobbantásokat és rakétateszteket,

illetve kezdjenek párbeszédet a nemzetközi közösséggel.

A hírügynökség szerint a történtekre Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő is reagált, elfogadhatatlannak nevezve, hogy Phenjan a mostani lépéssel ismételten megsértette nemzetközi kötelezettségeit, ami súlyos veszélyt jelent a térség és a világ biztonságára.

Az Európai Unió üzenete világos: Észak-Koreának fel kell hagynia a nukleáris és más tömegpusztító fegyverek, valamint ballisztikus rakéták fejlesztését szolgáló programjaival, és be kell szüntetnie minden ehhez kapcsolódó tevékenységet - közölte Mogherini.

A román külügyminisztérium vasárnap szintén közleményben tudatta, hogy

a regionális a nemzetközi béke és biztonság elleni fenyegetésnek tekinti, és a leghatározottabban elítéli Észak-Korea legutóbbi atomkísérletét.

Ugyanakkor aggodalmának adott hangot Észak-Korea provokatív akciói miatt, amelyek szerinte súlyosan sértik az ENSZ Biztonsági Tanácsa (ENSZ BT) határozatait, és az utóbbi években nem tapasztalt szintre emelik a feszültséget a Koreai-félszigeten.

A bukaresti külügyminisztérium felszólította a phenjani kormányt, hogy tartsa tiszteletben az ENSZ BT, és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) határozatait,

hagyjon fel nukleáris programjaival, és tartózkodjon a regionális és világbékét veszélyeztető lépésektől.

Azt is hozzátette, hogy továbbra is aktív módon támogatja a nemzetközi közösség arra irányuló törekvéseit, hogy békés úton alakítsák a Koreai-félszigetet nukleáris fegyverektől mentes övezetté.

Észak-Korea arról számolt be, hogy sikeresen tesztelt vasárnap egy hidrogénbombát, amelyet fel lehet szerelni az új interkontinentális ballisztikus rakétákra. A sajtónak nyilatkozó szakértők szerint azonban távolról egyelőre nehéz megállapítani, hogy valóban hidrogénbombát teszteltek-e.