Hetvenezer embert lakoltattak ki egy világháborús bomba miatt Frankfurtban

MTI 2017. szeptember 03., 13:03

Átmenetileg el kellett hagynia az otthonát csaknem 70 ezer embernek vasárnap a németországi Frankfurtban, mert egy építkezésen rábukkantak egy második világháborús bombára.

Fotó: Armando Babani/EPA

A Hessen tartományi nagyvárosban végrehajtott evakuálás a legnagyobb szabású akció a világháborúból visszamaradt robbanószerkezetek hatástalanítására indított németországi műveletek sorában.

Az 1,4 tonna robbanószert tartalmazó brit légiakna miatt másfél kilométer sugarú körben lezárták a környéket,

Frankfurt Westend és Nordend nevű részét, a város legsűrűbben lakott területét. Ki kell üríteni két kórházat és több szállodát is. A helyieknek reggel 6 és 8 óra között kellett elhagyniuk a lezárt területet, ezután kezdték meg mindazok elszállítását, akik nem tudtak önállóan távozni.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap helyszíni jelentései szerint a kiürítés rendben halad, és befejezése után, nagyjából 12 órától a tűzszerészek megkezdik a légiakna hatástalanítását.

A munka várhatóan négy órán át tart majd, és ha minden a tervek szerint alakul, estére mindenki visszatérhet otthonába.

Fotó: Alexander Scheuber/Getty Images

A legtöbben rokonokhoz, ismerősökhöz mentek, vagy a kirándulást választották. A frankfurti nemzetközi vásár területén kialakított átmeneti szükségszállásokon viszonylag kevesen jelentek meg.

A légi felvételek alapján lokalizált, HC 4000 típusú robbanótest az úgynevezett háztömbromboló (blockbuster) szerkezetek családjába tartozik,

funkciója az épületek tetőszerkezetének és nyílászáróinak felnyitása, hogy szabaddá tegye az utat a légitámadás második hullámában ledobott gyújtóbombáknak.

Németországban évente nagyjából ötezer második világháborús bombát találnak, és becslések szerint még több százezer lehet a talajban.