Új óvodák épülnek magyar kormánytámogatással Szatmárnémetiben

MTI 2017. szeptember 01., 20:20

Három új óvodát építenek, illetve újítanak fel a magyar református közösség számára a magyar kormány támogatásával Szatmárnémetiben.

Illusztráció Fotó: Boda L. Gergely

A város Szamosnegyedében fekvő Árva Bethlen Kata Református Óvoda és Napközi új épületének pénteki alapkőletételi ünnepségén Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa beszédében elmondta,

a kabinet a 17 milliárd forint értékű óvodafejlesztési program keretében több mint 65 óvodát szeretne felépíteni a Kárpát-medence magyarlakta területein.

A reformáció 500. évfordulója alkalmából, a Szatmári Református Egyházmegye által szervezett programsorozat keretében megtartott ünnepségen Grezsa István kifejtette, a református „őseink” a mohácsi tragédia utáni teljes kilátástalanságban nemcsak az egyházat és a hitet újították meg, hanem megőrizték a jövőnek a magyar nemzetet is.

Amit ma teszünk, az végső soron mindig a jövőről szól - figyelmeztette hallgatóságát a kormánybiztos,

megemlítve, ennek az óvodának a névadója a református hit védelmezőjeként és a magyar kultúra mecénásaként írta bele a nevét a kultúra nagykönyvébe.

A mostani ünnepség egy gyakorlati megvalósulása annak a nemzetegyesítő politikának, amelyet Magyarország kormánya immár nyolc évvel ezelőtt elkezdett - hangsúlyozta a kormánybiztos. Úgy fogalmazott,

semmi sem akadályoz meg bennünket abban, hogy ne egyesítsük határokon felülemelkedve a világon élő és világnemzetté vált 15 milliós magyarságot”.

Szatmárnémetiben működő öt református egyházközség közül most három, a szamosnegyedi, a németi és a szatmár-külteleki kap teljes értékű óvodát a nagyságrendileg 2 millió euró támogatás segítségével.

A 2000-ben felavatott Árva Bethlen Kata Református Óvoda eddig úgynevezett rövid programú intézményként működött, a 2018 szeptemberére, körülbelül 70 millió forintos beruházással elkészülő új óvodaépülettel pedig már a délutáni időszakban, napközis rendszerben is fogadhatja a gyerekeket az intézmény.