Külföldi tankolással fenyegetnek a fuvarozók

Bálint Eszter 2017. szeptember 01., 19:12

Mondjon le a kormány az üzemanyagokra kivetni tervezett extra jövedéki adóról – kérik a fuvarozók. Egyúttal újfent azzal fenyegetnek, hogy ellenkező esetben külföldön fognak tankolni.

Fotó: Pál Árpád

A Romániai Közúti Fuvarozók Országos Szövetsége (UNTRR) csütörtöki közleményében ugyanakkor azt is megmutatja a kormánynak, hogy milyen más forrásokból tudnák előteremteni ugyanezeket a pénzösszegeket. Rámutatnak, hogy amennyiben a román állam hatékonyabbá tenné az áfavisszafizetéseket a külföldi állampolgároknak, úgy az ország a balkáni térség üzemanyagellátási központjává válna, mint amilyen központ Nyugat-Európában Luxemburg.

A hivatalos statisztikák szerint jelenleg Romániában évi mintegy 7 milliárd liter üzemanyagot fogyasztanak, amiből 5 milliárd liter gázolaj, 2 milliárd liter pedig benzin.

Amennyiben az állam literenként 38 banival megemeli a jövedéki adót, a fuvarozók arra fognak kényszerülni, hogy külföldön tankoljanak,

miközben ha a jelenleg értékesített üzemanyag alig 15 százaléka külföldre tevődik át, semmissé válnak a román állam hipotetikus nyereségei” – jegyzik meg közleményükben a közúti szállítók. Márpedig ők azzal fenyegetnek, hogy a nemzetközi fuvarozást végző cégek 70 százaléka – legyenek azok romániaiak vagy külföldiek – a jövedéki adó megemelése után már nem Romániában fog tankolni.

A szerdai kormányülésen az a döntés született, hogy

végül két ütemben emeli meg a Tudose-kormány az üzemanyagok jövedéki adóját: az első emelés szeptember 15-étől lesz,

amikor az üzemanyagok literenkénti ára 0,16 banival nő, október elsejétől pedig ugyanezzel az összeggel emelik meg az árat.

Ionuţ Mişa pénzügyminiszter a kormányülésen elmondta, azért döntöttek úgy, hogy nem egyszerre emelik meg a jövedéki adót, hogy ne okozzanak sokkot az üzemanyagpiacon.

Mint ismeretes, amikor a Ponta-kormány az autópályaépítésekre hivatkozva pár éve bevezette a hétcentes extra jövedéki adót, akkor a fuvarozók egyebek mellett azzal is tiltakoztak az intézkedés ellen, hogy amikor csak tehették, külföldön tankoltak, ez pedig valóban meglátszott a fogyasztáson.