Bukarest érdeke a nyitás: Szász Alpár Zoltán politológus a magyar–román diplomáciai viszony enyhüléséről

Balogh Levente 2017. szeptember 01., 10:51

Románia jól felfogott érdeke, hogy a kétoldalú viszony felmelegítésére törekedjen Magyarországgal – nyilatkozta a Krónikának Szász Alpár Zoltán politológus. Románia számára már eddig is kedvező volt, hogy Magyarország erdélyi projekteket finanszíroz.

Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium

Az ország külföldi megítélésének javítása, valamint a jól felfogott gazdasági érdek is oka annak, hogy Románia a magyar–román viszony enyhülésére tett lépéseket – jelentette ki a Krónikának csütörtökön Szász Alpár Zoltán kolozsvári politológus a szerdán Bukarestben Szijjártó Péter magyar és Teodor Meleșcanu román külügyminiszter között lezajlott találkozó kapcsán. Ezen két határátkelő állandóvá alakításáról és a kolozsvári magyar kulturális intézet létrehozásáról állapodtak meg.

„Nem mindegy, milyen Románia külföldi megítélése. Az utóbbi két-három évben változott az RMDSZ politikájához való viszonya, barátságtalanabb volt a magyarkérdésekben,

és egyre inkább letért a normalitás felé vezető útról.

A határátkelők megnyitása EU-konform-lépés is, ami egy európai uniós alapelv, a személyek és áruk szabad mozgásának elvén alapul. Ezzel Románia visszatérni látszik a normalitás felé vezető útra” – mutatott rá Szász.

Szász Alpár Zoltán politológus Fotó: Bethlendi Tamás

A szakértő nem gondolja, hogy Románia valamit kért cserében azért, hogy beleegyezett a határátkelők és a kulturális intézet megnyitásába. Úgy véli, Bukarest csak azt tette meg, amit mindenképpen meg kellett tennie.

Ha az ország tényleg hosszú távon akarja rendezni a kapcsolatokat, akkor a normalitás ezen lépései szükségesek”

– mutatott rá. Szász Alpár Zoltán mindemellett felhívta a figyelmet arra, hogy a román fél egyébként már eddig is profitált a magyar állam jóvoltából.

Emlékeztetett, hogy a magánkézben levő magyar felsőoktatási intézményeket – vagyis a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet és a Partiumi Keresztény Egyetemet – már évek óta Magyarország finanszírozza, miközben a román állam nem száll be a finanszírozásukba, holott romániai adófizető polgárok gyerekei járnak oda.

Ennek a mintájára indítja be Magyarország Erdélyben is azt a gazdaságélénkítő programot, amelynek célja szintén a román állampolgársággal rendelkező itteni magyar vállalkozók támogatása, vagyis megint csak egy olyan állami feladatot vesz át, amely a román állam feladata volna.

Vagyis továbbra is fennáll az a helyzet, amely miatt Iuliu Maniu már a 30-as években levélben marasztalta el a román államot, nevezetesen hogy nem finanszírozza megfelelően az erdélyi területeket”

– ecsetelte Szász, aki leszögezte: ennek nyomán a román magatartás nem egyoldalú lépés, sőt a román fél az, amely többet kap, hiszen a magyar támogatás nem csupán az erdélyi magyarok, hanem a románok számára is kedvező eredményekkel jár.

A gazdaság kapcsán megjegyezte: a kétoldalú kapcsolatok javulása annak is köszönhető, hogy a magyar és a román gazdaság is fejlődik, bár román oldalon most lassulni látszik a felívelés. Ennek nyomán a politikai és gazdasági konjunktúra kihasználása jól megfontolt politikai lépés Bukarest részéről.

Fotó: MTI/KKM

Azzal összefüggésben, hogy lehetnek-e olyan ügyek akár regionális, akár európai uniós szinten, amelyekben a két ország azonos platformra kerülhet, Szász úgy véli, már az közös európai ügy, hogy összekössék a két ország energetikai és úthálózatát.

Ezek a tranzakciók ugyanis nemzetközi szinten mindkét ország számára előnyösek – főként a keleti irányból érkező földgáz nyugatra való eljuttatását elősegítő vezetékhálózat kiépítése.

Számos olyan szakpolitikai kérdés van, amelyekben a tagállamoknak együtt kell működniük, az ilyen apró lépések pedig szükségesek,

mivel ezek révén minden területen jobban lehet haladni” – hangoztatta a politológus.

Arra a kérdésünkre, mi vezethet a két ország további közeledéséhez, a szakértő úgy vélekedett, a közeledésnek már eddig is természetszerűnek kellett volna lennie annak ellenére, hogy a két kormány nem azonos politikai oldalon áll.

„A különféle regionális kérdések azonban együttműködésre kényszerítik őket. Úgy tűnik, mintha Románia ráébredt volna, hogy mennyire gyümölcsöző a visegrádi négyek együttműködése, és azt az utat kell járni, mint az azt alkotó négy ország. Ez nem jelenti azt, hogy csatlakozni is fog hozzájuk, de rájött, hogy nyitni kell feléjük” – ecsetelte a Krónikának Szász Alpár Zoltán.