Büntetendő magyarellenesség: a FIFA-val „fenyegetőznek” a háromszékiek

Bíró Blanka 2017. augusztus 31., 17:52

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetséghez (FIFA) fordulnak jogorvoslatért, ha a román testület nem vonja felelősségre a szurkolók magyarellenessége miatt az érintett focicsapatokat – mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján Tamás Sándor.

Hétfőn a iași-i szurkolók skandáltak magyarellenes rigmusokat Fotó: A CSM Poli Iași Facebook-oldala

A Kovászna Megyei Tanács elnöke emlékeztetett, hogy a Sepsi OSK élvonalbeli labdarúgócsapatának két idegenben játszott bajnoki meccsén magyarellenes rigmust skandáltak az ellenfél szurkolói:

a Bukaresti Dinamo és a Iași-i Poli szurkolói kiabálták a mérkőzés közben, hogy „Ki a magyarokkal az országból!”

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat írásban szólította fel a Román Labdarúgó-szövetséget (FRF), hogy vizsgálja ki a történteket, és tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy többé ne forduljon elő hasonló eset. Ugyanakkor az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál is feljelentést tettek.

Tamás Sándor hangsúlyozta, ha az FRF nem lép, akkor a FIFA-nál tesznek feljelentést a szurkolók xenofób megnyilvánulásai miatt. „Már két ízben fordultunk a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséghez. Először 2012-ben: akkor 90 ezer svájci frankra büntette meg a román szövetséget, majd 2013-ban, akkor 20 ezer svájci frankra.

Akkor sokan támadtak minket Antal Árpáddal, hogy a futballhoz mertünk »nyúlni«, de ha szükséges, újra megtesszük”

– mondta Tamás, aki különben gratulált a Sepsi OSK szurkolóinak, hogy nem válaszoltak az „ocsmány provokációra”.