Megszorongatták a bankokat a fogyasztóvédők

Bálint Eszter 2017. augusztus 31., 17:31

Egy sor rendellenességet tapasztaltak a fogyasztóvédők az elmúlt két évben a különböző pénzintézeteknél végzett ellenőrzések során, az azonban nem derül ki a szerda este közzétett jelentésből, hogy mely bankokról van szó.

Fotó: Pál Árpád

Mintegy kétmillió lej értékben bírságolta meg a bankokat az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC), miután több mint 10 ezer feljelentés érkezett hozzájuk – derül ki egyebek mellett abból a jelentésből, amelyet Mihai Tudose miniszterelnök kérésére hoztak nyilvánosságra szerda este.

A kormányfő a kabinet szerdai ülésén kérte, hogy tárják a nyilvánosság elé a fogyasztóvédők ellenőrzéseinek eredményét, az ugyanis „szép és érdekes olvasmány lesz mindenkinek”.

Bírságok és visszafizetések

A 108 oldalas dokumentumban azonban nem szerepel, hogy mely bankoknál tapasztaltak rendellenességeket. Megtudhatjuk viszont, hogy a 2015. november 7. és 2016. március 31. között, jelzáloghitelek és fogyasztási kölcsönök terén végzett ellenőrzések során 249 jegyzőkönyvben rögzítettek kihágásokat, és

összesen 1,743 millió lej értékben róttak ki pénzbírságot. A bankoknak ugyanakkor 1,097 millió lejt, 112 ezer eurót, csaknem 362 ezer svájci frankot és 361 dollárt kellett visszafizetniük az ügyfeleknek,

miután 10 476 személy is tett feljelentést ellenük a fogyasztóvédőknél.

Idén május 8. és június 16. között tartottak ellenőrzéseket, ezúttal azonban nem banki pénzintézeteknél, a február–május-időszakban megkötött szerződéseket vették górcső alá. A jelentés szerint összesen 40 ilyen hitelintézetet ellenőriztek 6137 feljelentés alapján, és 337 ezer lej értékben bírságoltak. Az ügyfelek eközben 489 ezer lejt, 20 ezer eurót, 13,7 ezer svájci frankot és 252 dollárt kaptak vissza.

A most nyilvánosságra hozott jelentés szerint 2016–2017-ben kilenc alkalommal rendelték el a nem fair gyakorlat beszüntetését, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság pedig

46 esetben indított pert bankok ellen visszaéléseket tartalmazó hitelszerződések miatt.

 Hova lett 100 ezer lej?

Amint arról beszámoltunk, az elmúlt időszakban Mihai Tudose valóságos hadjáratot indított a bankok ellen, amely során az ellenzék szerint egy, a magyarországihoz hasonló bankadót készíthet elő. A román kormányfő szerint

a bankok valótlan pénzügyi jelentéseket hoznak nyilvánosságra, amikor veszteségről adnak számot. Saját tapasztalatai sem valami fényesek a bankokkal.

„Megvoltak a személyes tapasztalataim a bankokkal. Volt egy bankszámlám egy elenyésző pénzösszeggel, 500 dollárral, és két év után felhívott a bank, hogy közölje, nemhogy nincs meg a pénzem, de még nekem kell adnom 50 dollárt, mivel az illeték, amiért vigyáztak a pénzemre – őrizték azt, éjjel kivitték a mosdóba, és inni adtak, amikor szomjas volt –, megette az alapot, és nekem kell otthonról pénzt bevinnem.

Na, ekkor azt mondtam: »Bocsássanak meg, de Terente (egy hírhedt brăilai bandita – szerk. megj.) kisfiú volt hozzátok képest! Sőt, jófiú«”

– fejtette ki a România Tv kedd esti műsorában a román kormányfő.

Rámutatott arra is, hogy amúgy sincs szüksége bankszámlára, mivel a fizetését készpénzben kéri, hogy ne kelljen a bankoknak „akár két bani” illetéket is fizetnie, és azon kívül nincs pénze, amit számlán kellene tartania.

Közben azonban a Mediafax hírügynökség arra hívja fel a figyelmet, hogy

Tudosénak 2016-ban volt egy 100 ezer lejes, bankkártyás számlája a Raiffeisen Banknál

– ez a képviselőházhoz benyújtott vagyonbevallásából derül ki. A bankszámlát két, egymást követő vagyonnyilatkozatban említi meg, amelyeket tavaly októberben nyújtott be. A Tudose által benyújtott vagyonnyilatkozatokban különben 2004-től máig csak ez a 100 000 lejes számla szerepel a „Pénzügyi aktívák” fejezetnél.

Ellenben az összes vagyonnyilatkozatban szerepel egy körülbelül 30 000 euró értékű bélyeggyűjtemény, amelyre 1980–1987. között tett szert. A kormányfő vagyonnyilatkozataiban még megjelennek legtöbb 15 ezer euró értékű tartozások magánszemélyek felé, illetve időnként személygépkocsit vett vagy adott el.