Budapest kifizettetné a határkerítés árának felét Brüsszellel

MTI 2017. augusztus 31., 15:36

Orbán Viktor miniszterelnök levélben kéri Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét arra, hogy a brüsszeli testület 50 százalékban járuljon hozzá a magyar határvédelmi költségekhez, amelyek eddig 800 millió eurót, azaz mintegy 270 milliárd forintot tettek ki – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budap

Lázár: a magyar oldalon felmerült költségek viseléséből az uniónak is ki kell vennie a részét Fotó: MTI

Lázár János szerint az európai szolidaritás ügyében a határvédelem kérdéséről is beszélni kell, és a szolidaritásnak a gyakorlatban is meg kell nyilvánulnia. „Így a magyar oldalon felmerült költségek viseléséből az uniónak is ki kell vennie a részét” – mondta. „Azt szeretnénk, ha végre nemcsak üzenetekben nyilvánulna meg a szolidaritás, hanem konkrét tettekben is" – jelentette ki.

A miniszter hangsúlyozta: Magyarország a migrációs válság kirobbanása óta tartja magát az Európai Unió schengeni határának védelméhez, a határkerítés megépítésével, a határvadászok kiképzésével pedig – amit a magyar adófizetők finanszíroztak – Magyarország nemcsak saját magát, hanem a kontinens minden polgárát védi az illegális bevándorlók áradatával szemben. „Nem túlzás azt állítani – fogalmazott –, hogy az európai állampolgárok biztonságát a magyar rendőrök, katonák is megteremtik”.

Beszámolt arról is, hogy a bizottság már jó néhány országnak segítséget nyújtott, Görögország az ígért 1 milliárd euró felét már megkapta, Olaszország 656 millió, Bulgária 100 millió euróban részesül. „Ideje, hogy Magyarország is benyújtsa kérését” – mondta a miniszter.

Lázár elmondta azt is, egybevág a magyar állásponttal az illegális bevándorlás megállítása az unión kívül, felidézve, hogy a magyar kormány már két éve ilyen hot spotok felállítását javasolta. A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte: Líbiában napirenden van a táborépítés kérdése, ahol várakozásra, az eljárások betartására kényszerítenék a migránsokat.

„Ez, továbbá a származási országba visszaküldés és a bevándorlás okainak megszüntetése egybevág a magyar állásponttal” – jelentette ki.

A miniszter beszámolt arról is, hogy augusztus 30-ig 773-an lépték át illegálisan a magyar határt, a kerítés hiányában a számok hasonlíthatnának a két évvel ezelőttiekhez is. Lázár János arról is beszélt: Lengyelországgal szemben „hadjáratok indított” és kettős mércét alkalmaz az Európai Bizottság és Németország. „Magyarország támogatásáról biztosítja a lengyel népet és kormányt” – szögezte le a fideszes politikus.