Hat halálos áldozata is van a nyugat-nílusi vírusnak, nincs járványveszély

Hírösszefoglaló 2017. augusztus 31., 11:52

Tizenhat esetben bizonyosodott be agyhártya- vagy agyvelőgyulladásos esetekről május 9. és augusztus 30. között, hogy a nyugat-nílusi vírus okozta azokat - közölte az egészségügyi minisztérium.

A nyugat-nílusi vírussal fertőződött 16 beteg közül 6-an meghaltak: hárman Bukarestben, egy-egy beteg pedig Buzău, Brăila és Olt megyében.

A kórt Bukarestben 3, Giurgiu, Ilfov és Vrancea megyében 2-2, Buzău, Brăila, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Olt és Szeben megyében egy-egy személynél mutatták ki, írta az Agerpres.

A nyugat-nílusi vírussal való fertőzöttség tünetei: magas láz, erős fejfájás, előrehaladott esetben a nyak merevsége, kiütések a mellkason, szívgyengeség, hidegrázás, súlyos fáradságérzet, izomgyengeség, tájékoztat a szaktárca. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy

a fertőzött személyek 80%-a mentes a súlyos tünetektől.

Megelőzésképpen a szúnyogcsípések ellen kell elsősorban védekezni, kerülni kell a sűrű növényzettel borított térségeket és az állóvizek környékét, ahol magasabb a levegő páratartama, a háztartásokból is el kell távolítani az állott vizet, valamint a háztartási hulladékot, mutat rá a minisztérium.

A szaktárca ugyanakkor leszögezi, hogy Romániában elszórtan ütötte fel a fejét a betegség, nem lehet járványveszélyről beszélni.