Tudose kifakadt a veszteséget jelentő bankokra

Bálint Eszter 2017. augusztus 31., 11:28

Újabb támadást intézett a bankok ellen kedd esti televíziós nyilatkozatában Mihai Tudose miniszterelnök, aki egyúttal azt is elismerte, hogy volt rossz tapasztalata pénzintézettel, ezért is döntött úgy, hogy nem engedi fizetése bankkártyára utalását.

Fotó: gov.ro

„Megvannak a személyes tapasztalataim a bankokkal. Volt egy bankszámlám egy elenyésző pénzösszeggel, 500 dollárral, és két év után felhívott a bank, hogy közölje, nemhogy nincs meg a pénzem, még nekem kell adnom 50 dollárt.

Mivel az illeték, amiért vigyáztak a pénzemre – őrizték azt, éjjel kivitték a mosdóba, és inni adtak, amikor szomjas volt –, megette az alapot, és nekem kell otthonról pénzt bevinnem.

Na, ekkor azt mondtam: »Bocsássanak meg, de Terente (egy hírhedt brăilai bandita – szerk. megj.) kisfiú volt hozzátok képest! Sőt jófiú«” – fejtette ki a România Tv műsorában a román kormányfő.

Arra a kérdésre, hogy miért nincs bankszámlája, így felelt: „nem engedtem, hogy kártyára utalják a fizetésemet, hogy mindig két banit fizessek a banknak, ahányszor használom a kártyát. Nem akarok adni. Úgy gondolom, nem érdemlik meg”.

Hangsúlyozta továbbá, hogy függetlenül a saját tapasztalatától, kormányfőként joga van kérdéseket feltenni a bankok pénzügyi helyzete kapcsán. „Ha azt mondod, hogy profitra szakosodott bank vagy, a mi pénzükkel dolgozol, aztán azzal jössz, hogy nincs nyereséged, úgy gondolom, veled van a baj. Bocsássanak meg, de elég!” – fogalmazott a miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy szerinte az állampolgároknak hol kellene tartaniuk megtakarításaikat, a kormányfő azt mondta, válasszák a „komoly” bankokat, amelyek profitot termelnek.

Mint ismeretes, Mihai Tudose több ízben is kételyeit fejezte ki annak kapcsán, hogy pontosak lennének a bankok pénzügyi jelentései, és nem zárta ki azt sem, hogy ismertetik a lakossággal azon bankok listáját, amelyek éveken keresztül veszteségről adtak számot.

Nem tartja szerencsésnek azonban Tudose „beszólásait” a bankoknak Adrian Vasilescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) elnöki tanácsadója. Mint az Antena 3 hírcsatornának adott telefonos nyilatkozatában rámutatott, a kormány „nagyon sok tekintetben a bankok kezében van”.

Románia kormánya hónapról hónapra hitelt vesz fel a bankoktól, fizetéseket, nyugdíjakat fizet. Állandó kapcsolat és jó kapcsolat van.

Nem szerencsés nyilatkozat, szerintem. Egy értelmiségi nyilatkozata, akinek nincs dolga a bankokkal. Volt egy szerencsétlen esete. Persze történnek ilyen dolgok” – fejtette ki a jegybanki illetékes.

Hozzátette ugyanakkor: nem hallotta még a kormány részéről senkitől, hogy a bankok törvényt szegnének. „Persze, a törvényeink értelmezhetőek, gyengék, így mind az intézmények, mind az emberek addig nyújtózkodnak, ameddig a törvényesség keretein belül lehetőségük van” – mutatott rá egyúttal Adrian Vasilescu.