Tovább vitáznak a Patarétről az illetékesek

Kiss Előd-Gergely 2017. augusztus 31., 13:33

Rengeteg a félreértés a Kolozsvár melletti Pataréten levő szeméttározóban néhány hete bekövetkezett földcsuszamlás ügyében Alin Tişe Kolozs megyei tanácselnök szerint, aki légi felvételekkel igyekezett alátámasztani saját álláspontját.

Tişe rámutatott: egyrészt a sajtóban számos téves információ jelent meg a pataréti lerakó jelenlegi állapotával kapcsolatban, emiatt tartja fontosnak, hogy pontosítson. Kifejtette:

Pataréten egyrészt ott van a régi szeméttározó, amely 70 évig működött, és amelynek folyamatban lévő bezárását uniós forrásokból állja a megyei önkormányzat.

A munkálatok 90 százalékával már elkészültek, várhatóan ősszel befejezik a projektet.

Az elöljáró által levetített légi felvételeken valóban látható volt, hogy a régi szeméttározó egy nagyobbacska dombot alkot, és java része földdel van lefödve, ahogy azt az uniós projekt is előírja.

Félreértésre adhat okot ugyanakkor, hogy a régi tározó közvetlen szomszédságában működik a kolozsvári polgármesteri hivatal ideiglenes szemétlerakója, amely egyébként madártávlatból sem nyújt szívderítő látványt.

Alin Tişe szerint erre legfeljebb még egy évig lesz szükség, addigra ugyanis elkészül a közelben található új integrált hulladékkezelő központ

– amit szintén EU-s pénzből építenek. A légi felvételekről kiderült, hogy a beruházás nagy része csakugyan készen van.

Tişe arra is kitért: a pataréti szeméttelepen tulajdonképpen nem földcsuszamlás történt, hanem a hulladékhegy csúszott körülbelül 20-30 métert, és az ezt borító földréteg is megereszkedett.

A tanácselnök hangsúlyozta: elsősorban azt kifogásolja a földcsuszamlás után Aurel Cherecheş prefektus által összehívott készenléti bizottság határozatában, hogy abban a szeméttározó bezárásának eredeti műszaki terveinek felülvizsgálatát kérik.

Szerinte ez csak pluszkiadást jelent az önkormányzatnak,

miközben a valódi problémára, a szeméthegy megcsúszásának okára nem ad magyarázatot.

Tişének meggyőződése, hogy a prefektus egyszerűen nem érti a helyzetet. Emiatt kéri, hogy ismét hívják össze a készenléti bizottságot, és tárgyaljanak a problémáról. „Gyakorlatilag ez az ügy vihar egy pohár vízben, amely csak pánikkeltésre volt jó.

Műszaki szempontból pontosan tudjuk, mi a teendő.

Sőt augusztus másodika után a pataréti szeméttelep bezárásával megbízott vállalat már eltakarította a szeméttelep melletti patakmederből a lecsúszott hulladékot” – magyarázta a tanácselnök.

Hozzátette: a kormánymegbízott azon állítása is téves, miszerint másodpercenként 108 liter szennyvíz szivárog a szeméthegyből, szerinte ezzel szemben másodpercenként 5 liter szennyvízről van szó, ezt a mennyiséget pedig a környezetvédelmi szakemberek jóváhagyták.