Két szakaszban drágul az üzemanyag – újra kivetette a kormány az extra jövedéki adót

Bálint Eszter 2017. augusztus 30., 17:50

„A fogyasztási sokk” elkerülésére hivatkozva végül két ütemben emeli meg a Tudose-kormány az üzemanyagok jövedéki adóját. Az első emelés szeptember 15-én lesz, amikor az üzemanyagok literenkénti ára 0,16 banival nő, október elsejétől pedig ugyanennyivel drágítanak.

 Ionuț Mișa pénzügyminiszter a kormányülésen elmondta, azért döntöttek úgy, hogy nem egyszerre emelik meg a jövedéki adót, hogy ne okozzanak sokkot az üzemanyagpiacon. Mint ismeretes, amikor a Ponta-kormány az autópálya-építésekre hivatkozva pár éve bevezette a hétcentes extra jövedéki adót, akkor a fuvarozók egyebek mellett azzal is tiltakoztak az intézkedés ellen, hogy amikor csak tehették, külföldön tankoltak, ez pedig valóban meglátszott a fogyasztáson.

A kormány a szerdán elfogadott intézkedéssel éppen ezt az extra adót vezeti vissza.

„Próbáljuk helyre rakni a dolgokat. Amikor felszámoltuk az extra jövedéki adót, nem csökkent a töltőállomásokon alkalmazott ár. Megpróbáljuk visszahozni. Ha nő az ár, akkor majd elbeszélgetünk a forgalmazó- és gyártóvállalatokkal.

Mi nem azért szüntettük meg az adót, hogy nekik profitot generáljunk, hanem azért, hogy csökkenjen az ár. Nem működött, visszahozzuk”

– érvelt az intézkedés mellett a közelmúltban Mihai Tudose miniszterelnök. Leszögezte, Romániának pénzre van szüksége az infrastruktúrafejlesztéshez, az autópályák építéséhez, a kórházak rendbetételéhez, „és sorolhatnánk”.

Szerdán különben sajtóértesülések szerint egy olyan adótörvénykönyv-tervezet szerepelt a kormány asztalán, amelyik már nem tartalmazta az osztalékok adómentessé tételét, mint ahogy a mezőgazdasági területeiket megművelőknek korábban meglebegtetett kedvezményeket sem.