Neves kortársak a szatmárnémeti TranzitFeszten

Krónika 2017. augusztus 30., 17:01

Szeptember 14–24. között tizenegy napos színházi seregszemlének ad otthont Szatmárnémeti. A megújult néven jelentkező TranzitFeszt multikulturális nemzetközi fesztivál gazdag programot kínál a közönségnek.

A bukaresti Odeon színház előadása, az Andrei Șerban rendezte Csokoládékatona is megy Szatmárra Fotó: Andrei Runcanu

Nagytermi, kamaratermi és stúdióelőadások várják Szatmárnémetiben a közönséget a szeptember közepén kezdődő tizenegy napos színházi fesztiválon. A megújult néven jelentkező TranzitFeszt multikulturális nemzetközi fesztivált sajtótájékoztatón harangozta be kedden a szatmári teátrum vezetősége: Stier Péter megbízott vezérigazgató, Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója és Ovidiu Caița, a színház román tagozatának művészeti igazgatója – közölte a Harag György Társulat.

Stier Péter elmondta, a tizenegy napos seregszemle anyagi fedezetének jelentős részét partnerként a városi és megyei önkormányzat vállalta magára. „Az önkormányzatok támogatása mellett számítunk több magáncég szponzorációjára is, illetve a fesztiválelőadások jegybevétele is hozzájárul majd a kiadások fedezéséhez” – részletezte az intézményvezető.

A nagytermi, kamaratermi és stúdióelőadásokra 10 és 50 lej közötti árakon lehet majd belépőket vásárolni,

illetve bizonyos előadásokra a tízfős vagy annál nagyobb csoportok kedvezményesen válthatnak majd jegyeket.

Ovidiu Caița, az Északi Színház román tagozatának művészeti igazgatója szerint a fesztiválprogram összeállításakor arra törekedtek, hogy a kortárs romániai és ismert nemzetközi színházi rendezők, mint például Andrei Șerban, Mihai Măniuțiu, Alexandru Dabija által színpadra állított előadások mellett a fiatal alkotótehetségek is be tudjanak mutatkozni, így olyan előadásokat is meghívtak, amelyeket például Cristian Ban vagy Cosmin Matei vitt színre.

Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a fesztiválra mindenképpen meg kívánták hívni a Szatmárnémeti testvérvárosaiban működő színházakat is. „A régióban található testvérvárosok színházai sem maradhatnak ki a seregszemle programjából, így

egy-egy előadással jelen lesz a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház és a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház is”

– tette hozzá a társulatigazgató.

A magyar nyelvű eladások rendezői között olyan nevek szerepelnek a programban, mint Schilling Árpád, Bezsán Noémi, Balogh Attila, Szabó K. István, Keresztes Attila, Novák Eszter és Berettyán Nándor. A TranzitFeszten jelen lesz a Temesvári Állami Német Színház is a Tompa Gábor által színre vitt Biedermann és a gyújtogatók című előadásával, illetve a szintén temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Exit című produkciója, amely számtalan fesztivál meghívottja, és amelyet a bánáti színház az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színházzal és a vajdasági szerb Zombori Nemzeti Színházzal közösen vitt színre Schilling Árpád rendezésében.

A marosvásárhelyi András Lóránt Társulat mozgásszínházi előadással szerepel Szatmárnémetiben, de ott lesz a fesztiválon többek között a nagyváradi Mária Királyné Színház, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, a Moldovai Köztársaságból a kisjenői Eugene Ionesco Nemzeti Színház, a kolozsvári Váróterem Projekt, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, a nagyváradi Szigligeti Színház, illetve a bukaresti Odeon Színház is. Természetesen a házigazda színház mindkét társulatának előadásai is szerepelnek a programban.