Tornából és további három tantárgyból van új ötödikes tankönyv

Kőrössy Andrea 2017. augusztus 30., 11:21

Elkészültek, illetve már ki is nyomtatták az ötödik osztályosoknak szánt testneveléstankönyveket – számolt be a román közszolgálati televízió (TVR). Ezen kívül csak további három ötödikes kiadvány fog elkészülni a 2017/2018-s tanév kezdetére.

A tájékoztatás szerint a megyei tanfelügyelőségek hamarosan összehívják a tornatanárokat, hogy eligazítsák őket arról, hogyan kell a kiadványból tanítani a sportot. A tankönyv kiadására kiírt versenytárgyalás eredményét egyébként augusztus 18-án hirdették ki, a nyomtatás pedig 21-én kezdődött. Az ígéretek szerint

a testneveléstankönyvön kívül csak további három ötödikes kiadvány fog elkészülni határidőre, a 2017/2018-s tanév kezdetére.

Az oktatási minisztérium a Hotnews.ro hírportált arról tájékoztatta, hogy az általános iskolát kezdő diákok szeptember 11-én a római katolikus vallás-, a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar anyanyelvű diákoknak készített román nyelv és irodalom tankönyvet fogják kézhez kapni.

A többi tantárgyból a szaktárca által összeállított úgynevezett útmutató alapján fognak tanulni nyolc héten keresztül.

A tanügyminisztérium honlapján (Manuale.edu.ro) egyébként megtekinthető ezeknek a kiadványoknak a végleges, nyomtatott formája.

Liviu Pop oktatási miniszter korábban már beszélt arról, hogy adminisztratív hibák miatt – amelyekért a Dacian Cioloş vezette kormányt tette felelőssé – ki fognak csúszni a határidőből, ezért a legtöbb tantárgyból útmutató alapján fogják tanulni a gyermekek. A tárcavezető azt ígérte: a késés legfeljebb két hónapos lesz.

Pop nemrég rámutatott: a kormány által kiadott útmutató mintegy háromszáz oldalas, és mindegyik tantárgyat lefedi,

amelyből nem készülnek el időben az új tanterv alapján összeállított tankönyvek.

Liviu Pop egyébként néhány hete Facebok-oldalán vetette fel a testneveléstankönyv kiadásának ötletét, amelyet eleinte maga Mihai Tudose kormányfő is viccnek vélt.

A miniszterelnök július végén egy televíziós műsorban úgy fogalmazott: meggyőződése, hogy az oktatási tárcavezető tréfált, viszont ha sikerül elérnie, hogy iskolakezdésre mindegyik tankönyv elkészüljön, a miniszter „tornából is bemutathat egy kifestős könyvet”, hiszen „szíve joga ilyen elképzelésekkel előállni”. Tudose úgy vélte: mindenekelőtt arra kell figyelni, hogy a gyermekek a megfelelő ütemben fejlődjenek a sportban.

A testneveléstankönyv ötlete a szülők körében is kisebb felháborodást keltett,

sokan úgy vélték: a miniszternek inkább arra kellene megoldást találnia, hogy könnyebbé váljon a diákok iskolatáskája, és megfelelő számú sporttermet építhessenek az iskolák.