Kiss Judit 2017. augusztus 30., 09:06

Jöjjenek a jó hírek!

A miniszter asszony azt mondta, több derűlátásra okot adó tájékoztatást szeretne hallani a tévéből, hiszen meglátása szerint a rossz hír rossz irányba befolyásolja az embereket.

Arról, hogy a média miként manipulálja fogyasztóit, hogy a hírfolyamok formálta valóságképnek és a mindennapi tapasztalatnak mekkora a közös halmaza, hogy a tévécsatornákból ömlő információk merre gyűrűznek tovább, és miként csapódnak le a társadalomban, illetve hogy a társadalom mozgásai hogyan befolyásolják a médiát, könyvtárak születnek.

Lehet némi részigazság abban, hogy a mindenkori média saját jól felfogott érdekében igencsak hajlamos előnyben részesíteni a rémhíreket a pozitív üzenetűekkel szemben, és hogy a borúlátó híradások negatívan hatnak a pszichére. A miniszteri nyilatkozatban azonban a látszólagos jó szándékon túl a valóság elkendőzésének szándéka is felsejlik. (Talán nem tűnik túl erőltetettnek, hogy a PSD-s tárcavezető elképzelése óhatatlanul eszünkbe juttatja a rossz emlékű Ceaușescu-időket, amikor a fekete-fehér képernyő a mindössze napi kétórás adás idején valószínűtlenül rózsaszín képet próbált hazudni a világ folyásáról.)

Doina Pană pozitív gondolatait aláhúzandó jó példával is előrukkolt: ő maga több hetet töltött Kanadában, és azt tapasztalta, az ottani társadalom – a romániaival ellentétben – derűlátó, a médiában pedig nyoma sincsen a negatív töltetű hírek túlsúlyának. Nem kis adag politikusi álnaivitás és igazi manipulációs szándék kell ahhoz, hogy egy miniszter azt mondja, azért nem akarnak hazajönni a külföldön szerencsét próbáló fiatalok, mert úgy látják a híradásokban, hogy negatív és kilátástalan a társadalomban tapasztalható légkör, és ha pozitívabban tájékoztatnának a tévéadók, jobb lenne az emberek közérzete.

Nem kell politikusi csavaros ész azonban ahhoz, hogy a józan paraszti gondolkodás is belássa: a kanadaiak valószínűleg nem azért derűsek, és maradnak hazájukban, mert ezt sugározza a tévé, hanem mert összehasonlíthatatlanul elégedettebbek megélhetés, infrastruktúra, egészségügy, oktatás, turizmus, igazságügy, korrupció, környezetvédelem stb. tekintetében, mint a romániaiak. Ez azonban korántsem jó hír, úgyhogy ne is beszéljünk róla...