Molnár Judit 2017. augusztus 30., 09:03

Változatok sorállásra

Órákon át ismerős és – egyelőre még – ismeretlen emberekkel közösen lehetett megvitatni a világ a legkisebbektől a legnagyobbakig terjedő dolgait, ha pedig az intimszféra problémáját akarta valaki megosztani legközelebbi barátaival, megbeszélték, ki tartja, hol, melyik üzletben a sort a többinek, és megoldották az együttlétet.

A  legtöbb társaság így tett, szigorúan nyilvántartva, ki következik a sorfogásban. És mivel tulajdonképpen mindenért sorba kellett állni, kialakult a gyakorlatilag semmi pluszba nem kerülő, pezsgő társadalmi élet. 90 után, a változó világban sokan épp ezért szerették volna megtartani, de ahogy emberibbé kezdett válni az árukészlet feltöltése, okafogyottá vált a sorállás is. Nem állítom, hogy társadalmi igényből, ám az utóbbi időkben a közhivatalokban, a legkülönfélébb ügyek intézésénél alakulnak ki aránylag hamar elég hosszú sorok.

A sorfogás fogalma viszont eltűnt, mert egykettőre felforr a hangulat, ha valaki nem hajlandó kiállni a maga sorát. Csak néhány nagyon érzéketlen felfújt hólyag engedi meg magának az előremenetelt, például az állam második embere, a szenátus elnöke, aki a hajtási igazolványa megújításakor vagy más papírrendezéskor egyszerűen bemegy soron kívül. Merthogy ő fontos ember, vállán az ország terhe, de amikor dolga végeztével kijött, a fejecskéjét is óvnia kell, nehogy egy markosabb sorálló letekerje.

Nemrég a fővárosi kerületi útlevélosztálynál törtek ki spontán tömegjelenetek a külföldön élő, visszamenni akarók és az épp szabadságra vagy szerencsét próbálni óhajtók útlevél-meghosszabbítást vagy új okmány kibocsátását várók között. De megoldódott! Nem hiába szerzett komoly tapasztalatot a jelenlegi belügyminiszter asszony egy isten háta mögötti iskola titkárnői székében: nyilvánosság elé küldte a szóvivőjét, kimondatva vele: sürgősen nyugodjon le mindenki, mert küld járműveket, hogy vigyék át az embereket más kerületekbe.

Arról nem szólt a fáma, milyen eredménnyel járt ez a városnéző körútnak is beillő autókázás, de pár nap múlva a női érdeklődési körnek megfelelően gondolkodó belügyér asszony bejelentette, hogy a bevásárlóközpontokban is lesznek útlevél-felújítási vagy vadonatúj iratokat kiadó pultok. S  ha esetleg sor alakulna ki, közben az időt kellemesen el lehet tölteni vásárolgatással! Ki gondolta volna, hogy ez a sziporkázóan elmés kormány még a néhai sorállást is új változattal tudja felfrissíteni?!