Új függőhíd épül a leégett átjáró helyén a Tordai-hasadékban

Kiss Előd-Gergely 2017. augusztus 29., 16:40

Sürgősségi eljárással újítja fel a Kolozs megyei önkormányzat a Tordai-hasadék közepén szombat reggel leégett függőhidat – jelentette be keddi közleményében a megyei önkormányzat sajtóirodája.

Fotó: Kolozs Megyei Tanács

A tűzesetet szombat reggel a környéken sétáló külföldi turisták jelentették a Kolozs megyei hegyimentő-szolgálatnak, majd értesítették a készenléti felügyelőset és a tordaszentmihályi rendőrséget. Az oltást jelentősen megnehezítette a tény, hogy a híd a hasadék kellős közepén található, ezért rendkívül nehéz megközelíteni. A tűz eloltását követően leszerelték a használhatatlanná vált átkelőt.

A megyei tanács közleménye szerint

az új híd megépítése legalább egy hétig tart, addig a turisták csak a csak a Tordai-hasadék közepéig tudnak eljutni.

„A közjavak szándékos tönkretétele egy országos jelentőségű természetvédelmi területen elfogadhatatlan bűncselekmény, amely veszélyezteti a turistákat, valamint számos ritka növény- és állatfajt” – mutat rá közleményében Alin Tişe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke. Közölte továbbá, a sürgősségi eljárásra már csak azért is szükség van, mivel a belföldi és külföldi vendégek, alpinisták körében egyaránt népszerű turisztikai célpontot épp ebben az időszakban látogatják a legtöbben.

A Tordai-hasadékot igen gazdag és különleges növény- és állatvilága miatt már 1939-ben természetvédelmi területté nyilvánították. A százhektáros területen a Romániában ismert növényfélék több mint egynegyede, 997 faj megtalálható. A turisták által kevésbé látogatott helyeken, szélvédett szorosokban és sziklahajlatok között megmaradtak harmadkori, jégkorszaki, fekete-tengeri és pannóniai, sztyeppei, valamint alpesi növényfajok.

Erdély egyik legszebb, könnyen megközelíthető turisztikai látványosságát évente több tízezer turista látogatja meg,

így az egyik legnépszerűbb Kolozs megyei célpontnak számít idegenforgalmi szempontból. A Tordai-hasadékot legtöbben május végén, valamint a szabadságolás időszakában, júliusban és augusztusban látogatják.