„Megállítják” az ipari parkot veszélyeztető földcsuszamlást

Kiss Előd-Gergely 2017. augusztus 29., 13:21

Évek óta folyamatos a földmozgás a kolozsvári Hója-erdő északi lejtőjén, emiatt a Kolozs megyei önkormányzat 56 millió lejes keretet hagyott jóvá hétfői rendes ülésén a domboldal csúszását megakadályozó munkálatokra.

Alin Tișe Fotó: Facebook

Alin Tişe tanácselnök rámutatott: azért kell gyorsan cselekedni, mert a földcsuszamlás veszélyeztetheti az EU-s forrásokból épített Tetarom 1-es ipari park épületeit. Hozzátette:

a keretösszeget szakértői becslések alapján állapították meg, a közbeszerzési eljárás lebonyolítása után ez lényegesen csökkenhet.

Lőrinczi Zoltán RMDSZ-es önkormányzati képviselő a Krónikának arról számolt be: a kolozsvári Műszaki Egyetem szakértőinek méréseiből kiderült, hogy a domboldalt stabilizáló, korábban megkezdett munkálatok befejezése nem lesz elégséges a fölcsuszamlás megakadályozására, jóval nagyobb területen kell támfalakat építeni. Mint részletezte:

nemcsak az ipari park, hanem a szintén a Hójában található, Romulus Vuia etnográfusról elnevezett skanzen biztonsága is a tétje a beavatkozásnak.

Az ipar parkban egyébként gyakorlatilag átadásra kész állapotban vannak az épületek.

A Kolozsvár határában fekvő Hója-erdőben nem új keletűek a gondok, a földcsuszamlás már 2008-ban elindult azt követően, hogy a megyei önkormányzat tulajdonában levő ipari park kialakításakor jelentős léptékű földmunkát végeztek – a domboldalból jókora területet hasítottak ki, hogy növeljék az ipari létesítmény méretét.

Lőrinczi Zoltán lapunknak arról is beszámolt: a tegnapi tanácsülésen a megyei tanács megszavazta,

átadják a kolozsvári polgármesteri hivatalnak a sétatéri stadion szomszédságban található területet, ahová a város az új korcsolyapályát tervezi felépíteni.

Hozzáfűzte: RMDSZ-es javaslatra az átadás feltételéül szabták, hogy bármilyen beruházást is hajtson végre a város, a helyiek díjmentesen férjenek hozzá a Sétateret kiegészítő területhez.