Sokszínűségét ünnepli Nagyvárad: a városban élő nemzetiségek mutatkoznak be a várban

Pap Melinda 2017. augusztus 29., 11:17

Nagyvárad kulturális sokszínűségét igyekszik hangsúlyozni az önkormányzat turisztikai egyesülete, mely szeptember folyamán egy-egy hétvégét szán a különböző nemzetiségek hagyományainak bemutatására.

Színre lépnek. A magyar kultúrával a Szent László Napok keretében is ismerkedhettek a váradiak Fotó: Facebook/Szent László Napok

A városban élő különböző nemzetiségek kultúrájával és hagyományaival szándékszik megismertetni a nagyváradiakat a város és a régió turizmusának népszerűsítéséért felelős egyesület. Ez szeptember folyamán

több, a várban tartott rendezvény keretében mutatja be az érdeklődőknek a szlovák, magyar és zsidó kultúrát,

de az Ebihoreanul hírportál beszámolója szerint a moldvai régiónak is szánnak egy hétvégét.

Mihai Jurca, az egyesület igazgatója az egész hónapot felölelő rendezvénysorozat ötletét két okkal motiválta. Elmondta, elsősorban

a város sokszínűségét szeretnék bemutatni, és elősegíteni, hogy a különböző nemzetiségű, régióbeli lakosok otthon érezzék magukat

Nagyváradon. Emellett, tette hozzá, a városban és a várban zajló rendezvényfelhozatalt is „színesíteni” akarták, hiszen ezeken többnyire csak a bihari román hagyományok jelennek meg.

A kisebbségeket bemutató rendezvénysorozat a következő hétvégén, szeptember 2-án kezdődik, amikor a Bihar megyében szép számban megtalálható szlovák közössség mutatkozik be. A váradi várba érkezők végigkóstolhatják a szlovák konyha jellegzetes étkeit a túrós galuskától a krumplis palacsintáig, de a szlovák népzenei hagyományokkal és megismerkedhetnek a Romániai Szlovákok és Csehek Szövetségével közösen szervezett rendezvényen.

Szeptember második hétvégéjét a zsidó közösségnek szánja a polgármesteri hivatal keretében működő egyesület,

amely a múzeumként is működő Kossuth (Independenței) utcai neológ zsinagógában mutatkozik be.

A zsidó kultúrát a neológ zsinagógában ismertetik

A nagyváradi zsidó hitközséggel és Izrael romániai nagykövetségével közösen szervezett hétvégén délutánonként várják a zsidó kultúra iránt érdeklődőket, akik klezmerzenét hallgathatnak, a váradi zsidóságról szóló filmeket tekinthetnek meg, de kóser érteleket is kóstolhatnak és a vallási szertartásokhoz használt tárgyakból nyílt kiállítást is megtekinthetik.

A magyar kisebbségnek szentelt harmadik hétvégén, szeptember 15–17-én ismét a várba várják a váradiakat, a Magyar Kultúra Fesztiváljára.

Mihai Jurca szerint itt várható a legtöbb program, a váradi magyarság múltjának és kultúrájának bemutatása mellett nagy szerep jut a gasztronómiának is, többek között óriáslecsót is főznek. A várbeli színpadon ugyanakkor váradi származású énekesek szórakoztatják a nagyérdeműt, Tolvai Renáta mellett Takács Nikolas és Vastag Csaba lép fel, de a program folyamatosan bővül.

Szeptember végére egy moldvai hétvégét is tervez a turisztikai egyesület, mely ezzel a városba költözött több ezer moldvai származású előtt szeretne tisztelegni. Ennek keretében bukovinai népzenével és moldvai hagyományos ételekkel várják az érdeklődőket.