Béremelések: meggyőzte a tanügyiseket a kormány

Kőrössy Andrea 2017. augusztus 28., 18:10

A kormány ígéretei szerint a tanügyi alkalmazottak jövő évben két részletben összesen 25–30 százalékos nettó béremelésben fognak részesülni. Úgy tűnik, a szakszervezetek egyelőre elégedettek a kilátásokkal.

Fotó: Thomas Campean

Nettó 25–30 százalékos béremelésre kaptak ígéretet hétfőn a tanügyi alkalmazottak, miután a szakszervezeti vezetők mintegy három órán keresztül tárgyaltak a kormányépületben többek között Mihai Tudose miniszterelnökkel.

A megbeszélések eredményeiről meglepő – és meg nem indokolt – módon Alexandru Cumpănaşu, a Románia Korszerűsítéséért Országos Koalíció (CNMR) elnöke számolt be hivatalosan, aki nemrég Kelemen Hunor RMDSZ-elnök román állampolgárságának megvonását követelte a pártelnöknek az egyesülés centenáriuma kapcsán tett kijelentése miatt.

Cumpănaşu – aki, úgy tűnik, részt vett a kormányfő jelenlétében tartott egyeztetésen – kijelentette: a tanügyi alkalmazottak képviselői ígéretet kaptak arra, hogy

2018-ban két részletben, január és március elsején emelik a közoktatási rendszerben a nettó béreket összesen 25 és 30 százalék közötti mértékben.

A Hotnews.ro hírportál által „vitatott” közszereplőnek nevezett Cumpănaşu azt is közölte: a megbeszélésen Tudose mellett jelen volt az oktatási, a munkaügyi, a pénzügyi és a kutatási miniszter. Egy másik fontos téma, amiről sikerült megegyezni, hogy

a pedagógusok teljes egészében vissza fogják kapni azokat az összegeket, amelyekért kénytelenek voltak perelni, és amelyek visszaszolgáltatásáról jogerős bírósági ítéletek születtek az elmúlt években.

A koalíció elnöke szerint erről novemberben fognak részletesen egyeztetni, miután kiderül, „mennyi pénz marad a költségvetés-kiegészítés után”.

A hétfői találkozón szó esett az egyetemi oktatásról is, a kormány állítólag ígéretet tett a doktorandusz hallgatóknak járó juttatások kifizetésére is, erről viszont szintén majd csak novemberben hoznak döntést. Úgy tűnik, a kabinet hosszú távú együttműködést tervez a Cumpănaşu vezette civil szervezettel, egy másik napirendi pont szerint ugyanis

a kormány a Románia Korszerűsítéséért Országos Koalícióval együttműködve a közeljövőben tanulmányt készít a fiatalok felkészültsége és a munkaerőpiaci elvárások viszonyáról.

Cumpănaşu szerint a felsőoktatási rendszerben az IT-szakemberek, a kutatók és az orvosok képzése kell hogy prioritást jelentsen.

A Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) képviselői múlt héten is tárgyaltak Mihai Tudose kormányfővel. Az oktatási rendszerben dolgozókat képviselő illetékesek elsősorban arra kívánták felhívni a miniszterelnök figyelmét, hogy a kabinet által beharangozott tanügyi béremelések az ígéretekhez képest kisebb mértékűek lesznek.

A 2018. január elsejétől érvénybe lépő 25 százalékos, majd a márciusi 20 százalékos bérkiegészítés ugyanis a gyakorlatban nem a kormány által bejelentett 50, hanem egyéb intézkedések miatt csak mintegy 20–25 százalékos fizetésnövekedést fog eredményezni. Jövő év elejétől az oktatási rendszerben dolgozók esetében is alkalmazzák a 2017/153-as számú közalkalmazotti bértörvényt, ennek értelmében részesülnek a pedagógusok és más alkalmazottak 25 százalékos bérnövekedésben.

Ugyancsak január elsejétől azonban – a pénzügyminisztérium bejelentése szerint – a munkaadók helyett teljes egészében az alkalmazottakat fogja terhelni a különböző állami hozzájárulások befizetése.

Kevésbé lelkesen nyilatkozott a hétfői találkozó után Anton Hadăr, az Alma Mater szakszervezeti szövetség elnöke, aki úgy értékelt: az egyeztetés során megbizonyosodott arról, amit már egy ideje gyanítanak, hogy a január elsejei 25 százalékos béremelés – amely egyébként mindegyik közalkalmazotti kategóriára érvényes lesz –

gyakorlatilag arra lesz elég, hogy az alkalmazottak fedezni tudják az adómódosítások nyomán kieső juttatásaikat.

Anton Hadăr szerint meglehetősen nyitott beszélgetésre került sor, „a tények egy részéről” pedig Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter számolt be. „Olyasmikről, amiről mi régóta beszélünk nyilvánosan, vagyis hogy a 2018 januárjában biztosított bérkiegészítésből a pluszadókat kell majd fedeznünk” – magyarázta az Agerpres hírügynökség beszámolója alapján a szakszervezeti vezető, akinek számításai szerint a párhuzamos intézkedések nyomán a tényleges béremelés januárban 3–5 százalékos lesz.

Hadăr azt is elmondta: a márciusi fizetésemelés már „bőkezűbb” lesz, azzal együtt a nettó bérkiegészítés „egyes kollegáknál” eléri a 25–30 százalékot. Arra a kérdésre, hogy ezek után kilátásba helyezik-e egy tiltakozó akció megszervezését, Anton Hadăr úgy fogalmazott: „jelen pillanatban nem beszélhetünk ilyesmiről, előbb konzultálnunk kell a tanügyi alkalmazottakkal”.

Hozzátette: a három nagy tanügyi szakszervezeti tömb – az Alma Mater, a FSLI és a Spiru Haret – vezetői szeptember folyamán egyeztetnek. Hadăr ugyanakkor leszögezte: amennyiben novemberben nem érkeznek meg a peres úton kiharcolt juttatások, egészen biztosan lépéseket fognak tenni.

{K1}