Két vállra fektették a román és magyar cselgáncsozókat a budapesti vb-rajton

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. augusztus 28., 17:41

Sem román, sem pedig magyar szempontból nem indult szerencsésen hétfőn a cselgáncsozók budapesti világbajnoksága. 

Csernoviczki Éva és a kubai Melissa Hurtado Munoz Fotó: MTI

A nők 48 kilogrammos súlycsoportjában az Európa-bajnoki bronzérmes Monica Ungureanu már az első meccsét elveszítette, és Alexandra Popnak sem sikerült a második körből továbblépnie.

Az utóbbival azonos ágon, erőnyerőként kezdő Csernoviczki Éva is váratlan vereséget szenvedett első mérkőzésén: az olimpiai bronzérmes tatabányai versenyzőt a kubai Melissa Hurtado Munoz búcsúztatta. A könnyeivel küszködő 30 éves magyar sportoló nem leplezte csalódottságát, hiszen

jómaga sem emlékezett arra, hogy mikor kapott ki utoljára világbajnokságon az első fordulóban.

„Úgy érzem, egy kicsit görcsösen judóztam. Voltak jó fogásaim, tudtam, mik azok a technikák, amikkel meg tudom fogni az ellenfelem, azonban a támadásoknál mindig megelőzött. Elég szerencsétlenül érkeztem a földre, beragadt a kezem a kubai alá, rögtön éreztem, hogy ez egy szorult helyzet. Csalódott vagyok, mert nagyon sokan jöttek el szurkolni, sajnálom, hogy nem sikerült a jó szereplés" – idézte Csernoviczkit az esemény hivatalos honlapja.

Hétfőn még a 60 kg-os férfiak léptek tatamira, de a hazai színeket képviselő Szabó Csaba az első körben kikapott az olasz Elios Manzitól, ezért az első versenynap Magyarország és Románia számára is érem nélkül zárult.

A rajt előtt különben Cosmin Gușă, a Román Cselgáncsszövetség elnöke már figyelmeztetett arra, hogy a budapesti seregszemle lesz minden idők legkiélezettebb világbajnoksága, mivel nem pusztán „ugródeszkát" jelent a 2020-as tokiói olimpiára, hanem

a szervezők most először egymillió eurós összdíjazást is biztosítanak.

„Ez az országos szövetségeket is arra kötelezi, hogy megkétszerezzék az érmeseik jutalmát" – magyarázta. Hozzátette, itt „avatják fel” az új csapatversenyt is, három női és három férfi versenyzőből álló együttesekkel.

Románia különben egy érmet céloz annak érdekében, hogy megerősítsék helyüket a világ legjobb tíz országa között. „Ez nem kevés. Elég, ha azt vesszük alapul, hogy

Romániában 3500 dzsúdós van, míg például Brazíliában egymillió. Mi jó úton haladunk, és a tokiói olimpia éremkövetelőiként szeretnénk feliratkozni a sportág térképére”

– nyilatkozta Gușă az Agerpresnek. A válogatottból ugyanakkor most sérülés miatt kimaradt az éremesélyes Andreea Chițu, valamint az ideiglenesen visszavonult Corina Căprioriu. Miután Ungureanunak nem sikerült hétfőn dobogóra állnia, a továbbiakban még Loredana Ohăi (57 kg), Ștefania Dobre (63 kg), Marcel Cercea (73 kg), Alexandru Raicu (73 kg) és Daniel Natea (+100 kg) fog éremesélyesként pályára lépni.

Mellettük még Vlad Vișan (81 kg), Cristian Bodîrlău (90 kg), Mark Stoica (90 kg), Luca Kunszabó (100 kg), Valentin Radu (100 kg) és Mircea Croitoru (+100 kg), illetve Larisa Florian (52 kg) is bemutatkozik majd Budapesten.