Hetvenezer látogatót mozgatott meg a rockmámorral záruló Partiumi Magyar Napok

Bede Laura 2017. augusztus 28., 16:30

Nagyszámú közönséget vonzott Szatmárnémeti központjába a vasárnap zárult, tizenhatodik alkalommal szervezett Partiumi Magyar Napok. A nyolcnapos rendezvénysorozatot Stier Péter főszervező értékelte a Krónika megkeresésére.

Fotó: PMN

Több mint hetvenezren vettek részt a vasárnap zárult, tizenhatodik alkalommal Szatmárnémetiben szervezett Partiumi Magyar Napokon.

„Összességében nagyon sikeresek voltak a rendezvények, a bábszínházi előadásokon sokkal többen vettek részt, mint amire számítottunk, valamint a színházi előadások is telt házasok voltak. Nyilván

az Omega-koncert a legvégén abszolút megkoronázta mindezt, a csendőrség becslései szerint több mint 17 ezer ember vett részt a záróeseményen”

– mondta el lapunknak Stier Péter, a rendezvénysorozat főszervezője. Hozzátette, a nagykoncertek mozgatják meg a legnagyobb tömegeket, de a kiállítások, könyvbemutatók, kézművesvásárok, néptáncelőadások minden évben szerepelnek a programban, ezektől a jövőben sem szeretnének eltekinteni.

„Mi minden korosztályt és minden olyan kultúrát szerető embert, aki kilátogat a rendezvényre, a célcsoportunknak tekintünk. Az óvodásoktól egészen a nyugdíjas korosztályig szeretnénk megszólítani a közönséget, ezért is olyan sokrétű a program minden évben” – részletezte a főszervező.

Fotó: PMN

Stier Péter arról is beszámolt, hogy a szervezéskor felmerülő első nehézség a rendezvény kezdete előtt két nappal volt. A városban több helyen építkezés folyik, ami önmagában is korlátozza a forgalmat, és a partiumi napok ideje alatt a szervezők le akartak zárni egy fél utcát a központban.

„Közösen a városvezetéssel és a helyi rendőrséggel úgy döntöttünk, hogy elállunk ettől az ötletünktől, ezért az egyik színpadot áthelyeztük egy másik helyszínre, a Református Gimnázium udvarára. Sikeresen leküzdöttük ezt a nehézséget, és

nagyon jó választásnak bizonyult a gimnázium udvara,

ezért lehet, hogy jövőre is ezen a helyszínen szervezzük a koncerteket, de persze ehhez szükséges az iskola vezetőségének a jóváhagyása” – fogalmazott a rendezvény főszervezője.

Egységes rendezvény, stabil közönség

„Minden évben arra törekszünk, hogy jobban egységesítsük a rendezvényt, hogy legyen egy egységes kinézete, idén a Kossuth-kertbeli sátrak már kizárólag fehérek vagy zöldek lehettek, ezt valószínűleg továbbfejlesztjük. A jövő évi partiumi napokon több házikó lesz, ami nyilván más összképet ad a rendezvénynek, illetve valószínűleg csak egyensátrak lesznek. Megpróbálunk jobban összepontosítani a néptánc- és népzenei színpadra is” – mondta a főszervező.

Fotó: PMN

Stier Péter szerint

nem jelentett gondot, hogy a Vásárhelyi Forgataggal egy időben zajlottak a partiumi napok.

„Mi a 16. eseményünket zártuk, tehát van egy nagyon stabil közönségünk, aki nemcsak Szatmárnémetiből vagy Szatmár megyéből jön, hanem környező megyékből is. Vásárhely elég messze van ahhoz, hogy potenciálisan valaki onnan ellátogasson, bár egy személyt konkrétan tudok, aki Vásárhelyről jött ide az Omega-koncertre, de nyilván rokoni szálak fűzték Szatmárnémetihez. Nem hiszem, hogy konkurenciát jelentene egyik eseménysorozat a másiknak, de nyilván jobb ezt összehangolni” – hangsúlyozta Stier Péter.

„Rockmámor” Szatmárnémetiben

A magyar rocktörténelem meghatározó zenekara legendákhoz méltó intróval nyitotta vasárnap este szatmári koncertjét, ahol az elmúlt év legemlékezetesebb pillanatait tárta a közönség elé.

Fotó: PMN

Felcsendültek a jól ismert dallamok: itt volt a Babylon, a Fekete pillangó, a Ballada a fegyverkovács fiáról, Ezüst eső és a Hajnali óceán. A közönség tombolt és egy emberként énekelte Kóbor Jánossal a dalszövegeket, az Omega frontembere pedig a mai fiatalok által is megirigyelhető módon játszotta végig az estét.

A közel kétórás fellépés után jött a ráadás: az Omega nevét skandáló tömeg végre meghallgathatta a Gyöngyhajú lányt és a Petróleumlámpát. Az Omega ismét bebizonyította, hogy ők a magyar rocktörténelem legidősebb és legelismertebb rockzenekara.