Fődíjat nyert a szentegyházi karnagyról szóló miniportré a Kulturális Filmek Fesztiválján

Kiss Judit 2017. augusztus 28., 14:27

Erdélyi filmesek alkotásai nyerték a hétvégén a magyarországi Szatmárcsekén tartott 3. Kulturális Filmek Fesztiváljának legtöbb elismerését: a fődíjat az udvarhelyi Magyari Tekla és Simó Csaba A karnagy című, Haáz Sándorról készített alkotása nyerte.

Simó Csaba és Magyari Tekla Fotó: Bolyáki Attila

A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megvalósuló közönségdíjat a Tudósítók.hu oldalon legnépszerűbbnek bizonyuló versenyfilm érdemelte ki: a csíkszeredai Csúcs Mária és Csúcs Péter Csíksomlyó kincse című kisfilmje. A fesztivál egyik különdíját a székelyudvarhelyi Szabó Attila és Bálint Károly Likaskő című alkotásának ítélték.

A szemle versenyére maximum 5 és fél perces kisfilmekkel pályázhattak a Kárpát-medencei filmesek. A fődíjas film egyik alkotója, Magyari Tekla a Krónikának elmondta, nagy öröm és megtiszteltetés számukra az elismerés.

A díj megerősítést jelent számunkra, hiszen úgy látszik, amit itt mi értéknek tartunk, az a zsűri számára is az.

Az az erkölcsi normarendszer és értékrend, amit a miniportréban bemutatott Haáz Sándor karnagy úr képvisel, a zsűri szerint is példaértékű és ezt nagy örömmel nyugtázzuk. A film a télen keszült a közmédia Petőfi TV csatornája számára, azóta a tanár úr és a gyermekfilharmónia csapata bejárta Kanadát is. Az is örömmel tölt el, hogy családias hangulatú fesztiválról van szó, ahol a kárpátaljai, vajdasági, erdélyi és magyarországi tudósítók találkoznak” – fejtette ki Magyari Tekla. Hozzátette,

a Haáz Sándorról szóló miniportré a karnagy pedagógiai elveit is bemutatja, valamint azt, hogy miként vélekednek tanítványai, a gyermekfilharmónia tagjai tanárukról.

A fődíjas film itt tekinthető meg.

Magyari Tekla és Simó Csaba alkotásai egyébként korábban már nyertek a Kulturális Filmek Fesztiválján, az első kiadáson, 2014-ben fődíjas lett A szerencse kovácsa című, egy székelyföldi patkolókovácsról szóló filmjük, 2015-ben, a második kiadáson pedig közönségdíjat kaptak.

Az idei szemle díjátadóján is

azokat a Kárpát-medencei magyar televíziósokat, filmeseket, tudósítókat díjazták, akiknek bejutott a versenyfilmje a fesztivál döntőjébe.

A 48 versenyfilm közül a legjobb harmincat személyesen értékelte a helyszínen Kerényi Imre Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a zsűri elnöke, Vitézy László Balázs Béla-díjas filmrendező és Dárday István Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas filmrendező. A rendezvényt a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatta – írta a Híradó.hu.

A fesztivál keretében meghirdetett verseny célja az volt, hogy

a filmesek megismertessék, népszerűsítsék a Kárpát-medencei magyar kultúrát, a hagyományok, a táji értékek szerepét, felhívják a figyelmet arra, hogy a kulturális hagyományok megőrzése kulcsfontosságú.

A versenyfilmeket Magyarországon, illetve a Kárpát-medence magyarok lakta területein forgatták.