Katasztrófa sújtotta területté nyilvánították Texas állam 62 megyéjét

MTI 2017. augusztus 28., 12:44

Texasban vasárnap éjjel nem hogy apadt volna, hanem egyenesen erősödött az esőzés, több mint ezer embert mentettek ki az otthonából, többek között Houstonban is.

Árvízben gázol egy férfi a texasi Houstonban vasárnap Fotó: MTI/AP/Charlie Riedel

Meteorológusok előrejelzései szerint az esőzések várhatóan még erősödnek, és a viharzóna egészen szerdáig tombol Texasban. Szombaton és vasárnap mintegy 75-80 centiméternyi csapadék hullott, elsősorban Houstonra.

Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint „példa nélküli” a természeti katasztrófa.

Az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városának számító Houston utcáin vasárnap estére mellkasig-vállig ért a víz, és bár a vihar  délután mintegy 150 kilométernyire északra vonult, körívet leírva lassan visszatért a város fölé.

Greg Abbott kormányzó bejelentette, hogy a Nemzeti Gárda további 3000 tagját „vetették be” a mentési munkálatokba és vasárnap estére már az állam 62 megyéjét nyilvánították katasztrófa sújtotta területnek. Houstonban 60 csónak és 20 helikopter segíti a mentést, az államban háromszázezer embernél nincs áramszolgáltatás.

A szövetségi Katasztrófaelhárító Hivatal (FEMA) Fort Worthban rendezte be központi elosztó segélytáborát, ahonnan mintegy félmillió palack ásványvizet, háromszázezer adag előre elkészített élelmiszercsomagot, továbbá generátorokat szállítanak majd a katasztrófa sújtotta vidékekre.

Az esőzés mellett – annak következtében is – megállíthatatlanul és gyorsan áradnak a folyók Texas déli és keleti vidékein.

Vasárnap este ki kellett üríteni az egyik nagy houstoni kórházat, s az Amerikai Vöröskereszt egyik menedékhelyét szintén fel kellett számolni az emelkedő vízszint miatt.

Hétfőtől a város valamennyi oktatási intézménye zárva tart majd, várhatóan egy hétig. Lezárták a Mexikói-öbölben lévő olajfúrótornyokat és az olajfinomítókat is, s eddig 250 utat és országutat kellett lezárni. A houstoni George Bush nemzetközi repülőtéren – az előrejelzésekkel ellentétben – hétfőn mégsem indul meg a forgalom, vasárnap esti jelentés szerint a légikikötő meghatározatlan ideig zárva marad.

A Fehér Ház szóvivőnője bejelentette: Donald Trump elnök kedden utazik a térségbe.

{K1}