Magyarország tíz érmet nyert a racicei kajak-kenu vb-n, a németek jobban teljesítettek

Hírösszefoglaló 2017. augusztus 27., 23:02

Németország mögött, 5 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzéremmel a második helyen zárt Magyarország a racicei kajak-kenu világbajnokság éremtáblázatán. Románia egy ezüstérmet szerzett.

Bodonyi Dóra Fotó: MTI

Már szombaton két arany- és egy ezüstérem volt a magyarországi kajak-kenusok mérlege a csehországi Racicében rendezett világbajnokságon, hogy aztán vasárnap további dobogós helyekkel bővítsék az öt vb-címre kiteljesedett dicsőséglistájukat.

Aranyérmet először a Balasa Márk, Birkás Balázs kajak-duó ünnepelhetett 200 méteren, ráadásul szakadó esőben. „Amikor a futam előtt leszakadt az ég, az olyan filmbe illő volt:

kirázott minket a hideg, és éreztük, hogy meg tudjuk csinálni”

– idézi Birkást a sportági szövetség hivatalos honlapja. Balasa rámutatott, hogy kiválóan elkapták a rajtot, és biztos volt abban, hogy a sikert nem vehetik el tőlük. Nem is vették, mint ahogyan a Farkasdi Ramóna és Medveczky Erika alkotta kajakos duótól sem 1000 méteren.

Előbbi hangsúlyozta, hogy ez volt pályafutása legjobb eredménye, a táv felénél pedig már érezte, hogy nem lesz gondjuk elsőként célba érni.

Aranyérmüket Medveczky korábbi betegsége sem veszélyeztette, mint ahogyan vasárnap a női négyesét sem 500 méteren,

ahol Takács Tamarával és Vad Ninettával kiegészülve utasították maguk mögé a német és az új-zélandi egységet. A magyar kajakosok közül ugyanaznap nyert még a Hagymási Réka, Szabó Ágnes duó 200 méteren és az Európa-bajnok Bodonyi Dóra 5000 méteren.

Hagymási Réka és Szabó Ágnes Fotó: MTI

A kenus Takács Kincső, valamint Hajdu Jonatán és Fekete Ádám kenukettese bronzérmes lett a távon. 200 méteren lett második a kajakos Horváth Bence, míg 1000 méteren a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Ceiner Benjámin, Pauman Dániel alkotta kajaknégyes állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

Ekkor már a Nádas Bence és Tótka Sándor kajak­kettes 500 méteren is szerzett egy ezüstérmet Magyarországnak, amely

a németek (6-5-1) által megnyert összesített éremtáblázat második helyére rangsorolta az 5 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzéremmel záró piros-fehér-zöldeket.

Vad Ninetta, Fazekas-Zur Krisztina, Medveczky Erika és Takács Tamara Fotó: MTI

A vb hivatalos honlapja alapján a parakenuban négy győzelmet jegyző Ausztrália furakodott még be eléjük, amelyik hat aranyérme mellett több dobogós helyezésnek már nem örvendhetett a hétvégén. Magyarország egyébként plusz egy ezüstöt szerzett parakenuban.

Románia szinte már hagyományosan Victor Mihalachi és Leonid Carp kenukettese révén állhatott dobogóra az 500 méter ezüstérmének átvételekor. A páros 1000 méteren is döntőbe jutott, ám ezen a távon ötödik lett.