A józan paraszti ész a sikeres vállalkozás titka

Bíró Blanka 2017. augusztus 26., 10:14

Vállalkozói és személyiségfejlesztési eszközöket mutattak be, és gyakoroltak a sepsiszentgyörgyi Junior Business Club (JBC) egyesület 8. alkalommal megszervezett gazdasági műhelytáborában, ahol a szakmai előadásokra és a műhelymunkákra összpontosítottak.

Fotó: Facebook

Többek között az ármeghatározásról, a mesterséges intelligencia, a chatbot felhasználásáról kaptak tájékoztatást, de online értékesítési tippekkel is segítették a résztvevőket.

Farkas Levente marketing­tanácsadó például arról beszélt, hogy

a JPÉ, vagyis a Józan Paraszti Ész a kulcs, hogy a vállalkozás jól működjön, minden téren rendet kell tenni.

Meg kell keresni a vevőbázist, a vállalkozónak nem szabad éhen halnia, ezért meg kell kérnie a termék árát, részletezte a szakértő. Azt tanácsolta, ha a termékünket, szolgáltatásunkat el akarjuk adni, első lépésként hívjunk fel legalább ötven ismerőst, és térképezzük fel a reakcióikat. Szerinte alapszabály, hogy a bevétel 10 százalékát félre kell tenni marketingre.

Kállai Emanuel eCommerce szakértő, a Growww digital munkatársa az online értékesítésről tartott előadást. Mint hangsúlyozta, a mobiltelefon kezdi kiszorítani a számítógépet, ezért

oda kell figyelni a telefonbarát felületekre és a tartalmak folyamatos frissítésére.

Rámutatott, a keyword planner, a google adwords online felületek segítenek abban, hogy felépítsük a termékeink, szolgáltatásaink webáruházát, hiszen a célközönség által használt és keresett kulcsszavak eligazítanak az online értékesítés világában. A vevők visszajelzéseit, reakcióit a szociális háló vagy a webáruházak hozzászólás részében mindig lehet követni, ebből a vállalat vezetősége is tájékozódhat a cég erősségeiről, gyengeségeiről.

Rengeteget lehet tanulni a kommentekből,

hiszen az ügyfelek többsége mindig őszinte, mondta a szakértő.

Rámutatott, a felkapott webáruházak egyszerűségükben azért működnek, mert gyorsak, visszavásárolják a terméket, különböző szolgáltatásokat tesznek lehetővé az eladás folyamata alatt, ezek mind megkülönböztetik őket a többi hagyományos értékesítő felülettől. A legfrissebb trend az értékesítésben és annak támogatásában a chatbot, éppen ezért, aki most vág bele egy bot elkészítésébe, megelőzheti versenytársait.

Rengeteg energiát emészt fel a termék kiválasztása, a chatrobot erre a legalkalmasabb, segítségével könnyebben lehet a fogyasztóknak terméket eladni. A jobb ügyfélkiszolgálásnak köszönhetően elégedettebb ügyfelekre, végső soron magasabb bevételre tehet szert a vállalkozó.

A budapesti Battay Máté és Tóth Patrik, a Business & Café üzleti blog tulajdonosai saját történetüket bemutatva inspirálták a kezdő vállalkozókat. Három év alatt építettek ki egy médiaügynökséget, amely ma már több neves céggel dolgozik együtt, és üzleti blogot is működtetnek. Arra biztatták a táborozókat, hogy „addig és addig kell csinálni, amíg sikerül”, „inkább dolgozzunk magunknak száz órát, mint másnak negyvenet”.