Gavrilescu: úgyis aláírom a kilövési kvótákról szóló rendeletet

Krónika 2017. augusztus 25., 23:37

Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter azt nyilatkozta pénteken Ploieşti-en, hogy „akárhány tiltakozást is szerveznek”, nem mond le arról, hogy aláírja a nagyragadozók intervenciós kvótájáról szóló miniszteri rendeletet.

Graţiela Gavrilescu Fotó: Barabás Ákos

A tárcavezető hangsúlyozta:

intervenciós és nem vadászati kvótáról van szó.

„Vállaltam, hogy kiadok egy miniszteri rendeletet, amely intervenciós kvótát engedélyez a medvék és farkasok kilövésére, hogy a lakosság élete ne forogjon veszélyben. Akármi történik jövő héten, amikor egyesek a medvék védelmében akarnak utcára vonulni...

Igen, védjük a medvéket, ahogyan ebben a rendeletben is áll, de anélkül, hogy az állampolgárok életét veszélyeztetnénk.

Akármit beszélnek, én azt mondom, hogy ez nem vadászati, hanem intervenciós kvóta, amely az emberek életét védi, úgyhogy akárhány tiltakozást szerveznek a minisztérium előtt, nem mondok le arról, hogy aláírjam ezt a rendeletet” – mondta az Agerpres szerint miniszter.

Utólag Gavrilescu egy sajtóértekezleten emlékeztetett, hogy országos szintű kilövési kvótáról van szó. „Az intervenciós kvótát nem egy-egy megyére, hanem országos szinten adják. (...) Ez év végéig 145 nagyragadozó kilövését engedélyezi. Ez nem vadászati, hanem intervenciós kvóta, amely az emberek életét védi” – szögezte le ismételten a tárcavezető.

Bár Graţiela Gavrilescu pénteken nagyon határozottan nyilatkozott, azt továbbra sem tudni, mikor látja el kézjegyével a miniszteri rendeletet. Amint arról beszámoltunk, a tárcavezető korábban legkésőbb augusztus 8-ára ígérte, hogy aláírja a dokumentumot, de ez nem történt meg a „belső véleményezés” elhúzódása miatt.

{K1}