Magyarország hazarendelte hollandiai nagykövetét

Hírösszefoglaló 2017. augusztus 25., 12:31

Magyarország konzultációra hazarendelte Hollandiába akkreditált nagykövetét, meghatározatlan időre abbamarad a nagyköveti szintű kapcsolattartás a két ország között – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

Gajus Scheltema, Hollandia távozó budapesti nagykövete Fotó: MTI

„Ez a diplomáciában az egyik legradikálisabb lépés” – tette hozzá az MTI beszámolója szerint.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: arra utasította az ideiglenes ügyvivőt, hogy hétfőn a holland külügyminisztériumban személyesen a lehető leghatározottabban utasítsa vissza a Magyarországot ért rágalmakat és megalapozatlan kijelentéseket, valamint

kérjen magyarázatot a holland külügyminisztériumban arra, hogy mik állnak a kijelentések hátterében, a holland nagykövet vajon központi mandátum alapján, vagy a saját elhatározásából cselekedett így.

„Nem elégszünk meg zárt ajtók mögötti magyarázattal” – szögezte le.

A távozó holland nagykövet, Gajus Scheltema a 168 Órának adott interjúban egyebek mellett azt mondta, hogy

a szélsőséges iszlamisták „ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány”.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Hollandia budapesti nagykövete a diplomáciai szokásokat semmibe vevő, messze túllépő, Magyarországot méltóságában és szuverenitásában is megsértő nyilatkozatot tett, amely nagyon ritkán fordul elő, és a dolog súlya miatt újabb diplomáciai lépéseket volt kénytelen tenni.

„Hollandia budapesti nagykövete egy interjúban gyalázta Magyarországot, ezért nem mellőzhető a holland kormány nyilvános állásfoglalása ebben a kérdésben” – fogalmazott. A külügyminiszter elmondta: sok alaptalan vád, méltatlan rágalom és visszautasítandó kijelentés hangzott el az interjúban, de ezek közül is

legsúlyosabbnak azt tartja, amikor Magyarország és a terroristák közé gyakorlatilag egyenlőségjelet tesz a holland nagykövet.

„Magyarország álláspontja világos, meg akarjuk védeni az országot, a magyar embereket, Európát és az európai embereket, nem engedjük be az illegális bevándorlókat” – jelentette ki Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Fotó: MTI

A külügyminiszter bírálta a holland nagykövetnek azt a kijelentését is, amely szerint autós merénylet bárhol megtörténhet. „Ennél kegyeletsértőbb és érzéketlenebb nyilatkozatot nehéz tenni. Mi soha nem fogjuk elfogadni, hogy Európa olyan kontinens legyen, ahol bárhol előfordulhat autós merénylet, emberek halálát okozva” – jelentette ki.

Szijjártó Péter közölte azt is:

a Magyarországra érkező új holland nagykövetet semmilyen minisztériumban és semmilyen állami intézményben nem fogják fogadni mindaddig, amíg a holland kormány nem ad hivatalos magyarázatot a kijelentésekre.

Kérdésre válaszolva a külügyminiszter jelezte: ha bebizonyosodik, hogy az interjúban nem a nagykövet magánvéleménye jelent meg, ha a hollandok nem tesznek megfelelő elnézést kérő nyilatkozatot nyilvánosan, akkor a Hollandiába akkreditált magyar nagykövet hazarendelése hosszú távú lesz, illetve megteszik a még szükségessé váló diplomáciai vagy politikai lépéseket. Szintén kérdésre válaszolva közölte: mostanáig zárt ajtók mögött, nem nyilvános magyarázatot sem kapott Magyarország.

Szijjártó Péter hangsúlyozta:

Magyarország több mint ezer éves államisággal rendelkező ország, „nem egy bokszzsák”,

és „bőven vége van” annak az időszaknak, amikor egyes külföldi állami vezetők „kitölthették a dühüket” Magyarországon. Felidézte: 2015-ben az egykori osztrák kancellár „nácizta” Magyarországot, majd szárnyas kapukat építettek a saját határaikra, a horvát miniszterelnök „gyalázta Magyarországot”, aztán néhány nap alatt összeomlott az ellátórendszerük az illegális bevándorlók nyomása alatt és „meglehetősen messze kerültek” a schengeni tagságtól, a román külügyminiszter pedig autistának bélyegezte Magyarországot.  Egyikük sincs már hivatalban – jegyezte meg a külgazdasági és külügyminiszter.