Macron Bukarestben – Francia fegyvereket vásárol Románia

Balogh Levente 2017. augusztus 24., 16:49

Francia harci helikoptereket és légvédelmi rakétákat vásárol Románia – többek között erről is elvi megállapodás született Emmanuel Macron francia államfő csütörtöki bukaresti látogatásán.

Fotó: Presidency.ro

Románia harci helikoptereket és rakétákat vásárol Franciaországtól – többek között erről született megállapodás Emmanuel Macron francia államfő bukaresti látogatása alkalmával csütörtökön.

A rakétaüzletről szóló megállapodást román részről Constantin Croitoru, a Romarm és Vlaicu Dinu Constantinescu, a ploiești-i Electromecanica vezérigazgatója, francia oldalról pedig Antoine Bouvier, a francia MBDA vezérigazgatója írta alá az államfői rezidenciául szolgáló Cotroceni-palotában, miután Macron közel egy órán keresztül tárgyalt román kollégájával, Klaus Johannisszal.

A megállapodás értelmében

Románia rövid hatótávolságú légvédelmi rakétákat vásárol az MBDA cégtől. Sajtóértesülések szerint esély van arra, hogy a rakétákat egy Romániában megépítendő gyárban gyártsák majd.

Egyúttal Neculai Banea, a brassói IAR repülőgépgyár vezérigazgatója és Olivier Michalon, az Airbus Helicopters vezérigazgató-helyettese arról is nyilatkozatot írt alá, hogy az Airbus ötről tizenöt évre hosszabbítja meg az IAR repülőgépgyárral megkötött kizárólagossági szerződést. Ennek a feltétele az, hogy az üzem tíz év alatt 50 helikoptert szállítson le Romániának.

Áprilisban az Airbus Helicopters és az IAR általános megállapodást kötött kizárólagos együttműködésre, aminek keretében Romániában fogják gyártani a H215M típusú, többfunkciós, nehéz, kétmotoros helikoptert. A szerződés szerint a brassói vállalat lesz a fő beszállító a román védelmi minisztérium megrendeléseire, a program célja, hogy lecserélje elöregedett flottáját.

A találkozón Victor Negrescu európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter és Nathalie Loiseau francia Európa-ügyi miniszter egy, az Európát érintő kérdésekben való együttműködésről szóló megállapodást is aláírt.

Együtt az EU megújításáért

Az aláírási ceremóniát követően Klaus Johannis emlékeztetett:

Románia az első ország a térségben, amelybe Macron ellátogatott, amit megtisztelőnek nevezett,

és szimbolikusnak nevezte a látogatás időpontját, hiszen jövőre lesz tízéves a két ország közötti stratégiai partnerség. Elmondta, a tárgyaláson a stratégiai partnerség elmélyítéséről döntöttek a politika, a gazdaság, a kultúra és a kutatás területén.

Szorosabb együttműködésről állapodtak meg az európai ügyekben is, az európai projekt megerősítése és új alapokra helyezése érdekében. Leszögezte: Románia erősen Európa-párti ország, amely részt akar venni az EU „újraalapításában”. Hozzátette: arról is tájékoztatta Macront, hogy Románia továbbra is csatlakozni kíván a schengeni övezethez, ez ugyanis álláspontja szerint magát az övezetet is erősebbé teszi.

Fotó: Presidency.ro

Emmanuel Macron kijelentette, Románia jelentős fejlődésen ment keresztül az EU-csatlakozás óta eltelt tíz évben.

Közölte: a három megállapodás rendkívül fontos, és lényegesnek nevezte a gazdasági együttműködés elmélyítését.

Kiemelte, közös az álláspontjuk Johannisszal az európai ügyekről. Reményét fejezte ki, hogy sikerült megoldást találni a külföldre delegált munkavállalók ügyére, a jelenlegi szabályozás ugyanis lehetséges, hogy a franciaországi munkáltatók – például a közúti fuvarozók – más uniós tagállamok állampolgárait alkalmazzák az illető tagállamban alkalmazott bérért, ami ellentétes az uniós alapelvekkel.

Az európai védelem kapcsán kiemelte az európai védelmi alap létrehozatalát, amely kapcsán méltatta, hogy Johannis a tárgyalások során támogatásáról biztosította a tervet. Egyben fontosnak nevezte az együttműködés elmélyítését a védelem területén. Leszögezte: a cél az, hogy Európa előre haladjon.

A schengeni csatlakozás kapcsán kijelentette: nyitott a témára, de a schengeni övezet nem működik megfelelően.

Azt szeretné, ha a következő hónapokban sikerülne megreformálni a vonatkozó uniós jogszabályokat, sikerülne erősíteni a határvédelmet, és hatékonyabban kezelni a migráció kérdését.
Közölte: közösen kívánják kidolgozni az EU és az eurózóna megújításának tervét.

A francia államfő ezt követően munkaebéden vett részt Mihai Tudose államfővel, részt vett a francia nagykövetségen tartott fogadáson, majd a két államfői pár megtekintette a bukaresti falumúzeumot. Ezután Macron a francia üzleti szféra képviselőivel is találkozott, majd részt vett a Johannis államfő által a tiszteletére adott fogadáson.

Mint ismeretes, Románia a NATO előírásainak megfelelően vállalta, hogy bruttó hazai terméke 2 százalékát védelmi kiadásokra fordítja. Ennek első elemeként Patriot rakétaütegek vásárlását jelentette be az Egyesült Államoktól.

Találkozó a slavkovi hármassal

Macron szerdán Ausztriában járt. Európának meg kell védenie polgárait – jelentette ki Emmanuel Macron francia államfő Salzburgban, és a szociális dömping elleni küzdelem, az adóharmonizáció, valamint az euróövezet saját költségvetésének fontosságáról beszélt, miután találkozott Christian Kern osztrák kancellárral szerdán.

Macron a terrorizmus elleni küzdelem és az európai biztonsági szolgálatok szorosabb együttműködésének fontosságát hangsúlyozta a találkozót követően. Úgy vélte, hogy eddig Európának kevéssé sikerült határait megvédeni, közös menekültjogban megegyezni és az országokat együttműködésre bírni. Meglátása szerint egyúttal új európai integrációs projektre van szükség.

A francia államfő továbbá gratulált Kernnek, hogy két évvel ezelőtti menekülthullám idején nem élt a demagógia eszközeivel, amely Macron szerint a „legegyszerűbb megoldás” lett volna.

„Nem szabad szítanunk mások aggodalmát és gyűlöletét” – fogalmazott.

A francia államfő az úgynevezett slavkovi hármas – vagyis Ausztria, Csehország és Szlovákia – kormányfőivel is egyeztetett. Bohuslav Sobotka cseh és Robert Fico szlovák miniszterelnök támogatta az osztrák kancellár és a francia elnök közös felvetését, miszerint a munkáért azonos bérezés jár. Fico nyilatkozata szerint mindegyik visegrádi ország egyetért ezzel a javaslattal, azonban meglátása szerint üdvözlendő lenne, ha a szállítmányozási szektorra nem vonatkozna.