Kihunyt Nagyvárad Esthajnalcsillaga: visszalép a Liga 2-ből a Luceafărul

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. augusztus 24., 15:28

A gyenge eredmények miatt visszalép a Liga 2-es bajnokságból a Nagyváradi Luceafărul labdarúgócsapata.

Archív felvétel Fotó: A Luceafărul Facebook-oldala

Profi labdarúgócsapat nélkül marad Nagyvárad, miután az eddigi „katasztrofális” eredményei miatt a Luceafărul (magyarul esthajnalcsillagot jelent) csütörtökön bejelentette, hogy visszalép a másodosztályos bajnokságtól. A klubot finanszírozó helyi üzletember, Ioan Blindaru drasztikus döntését a hétközi negyedik forduló szerda koraesti összecsapása váltotta ki, amikor a Cornel Țălnar edzette Körös-parti gárda 2-0-ás vezetés után 4-3-ra kikapott hazai pályán a Brăilától.

Az idényrajtkor még az élmezőnybe pályázó, és az egyik legdrágább és legerősebb kerettel felálló alakulat emiatt továbbra is egy ponttal áll az összetettben, kieső helyen.

„Ez a legfájdalmasabb döntés a tulajdonosnak. De helyes lépés, mert ez így nem mehet tovább, nem lehet, hogy a fogadóirodákban 50-es szorzóval jegyezzék a csapatot” – erősítette meg lapunknak a drasztikus hírt Cristian Sabău, a klub ügyvezető igazgatója, aki előtte a csapattal is közölte a határozatot.

Képzelheti, hogy a játékosok sem fogadták jól a hírt. Én sem találom a szavakat, a lelkemet beleadtam ebbe a csapatba, és most minden tönkrement"

– fogalmazott. Közölte: a hétvégi, Pitești elleni találkozón már nem lépnek pályára, és értesítik a Román Labdarúgó-szövetséget (FRF) a klub megszűnéséről. Sabău elmondása alapján Blindaru sokáig tartotta fent a csapatot saját költségén, de ilyen körülmények között nem látta értelmét a folytatásnak. A játékosok és a nyáron leszerződtetett edzők még megkapják utolsó fizetésüket, de hamarosan szabadon igazolhatóvá válnak.

A Luceafărul, mint ismeretes, az elmúlt szezonban jutott fel a harmadosztályból, és

megpróbálta betölteni azt az űrt, amelyet a csődbe ment Nagyváradi Bihar FC hagyott maga után.

Az elmúlt szezonban is voltak hullámvölgyek az együttes szereplésében – akkor is épp a szezonrajt alakult rosszul –, de miután Cristian Lupuțot másodedzőből vezetőedzővé léptették elő, az alakulatnak már nem kellett a kiesés miatt aggódnia, és „gyökeret eresztett” a középmezőnyben. A Cornel Țălnar–Florentin Petre edzőpáros érkezésével sportigazgatóvá kinevezett Lupuț a szezonrajtkor még optimistán nyilatkozott lapunknak, hiszen a sorsolás is kedvezett nekik, mely szerint kezdetben könnyű ellenfelek vártak rájuk.

Csakhogy az első forduló Snagov elleni 1-1-es döntetlenje után kizárólag vereségeket jegyeztek:

előbb a Temesvári Ripensia elleni 2-1, majd a Marosvásárhelyi ASA otthonában elszenvedett 3-2-es kudarc, és bár épp az összetett élén álló együttesekről van szó, a Brăila elleni kudarc nyomán végleg elfogyott a türelem.

Mivel ugyancsak szerda este Snagov–Afumați 2-0, Călărași–Balotești 2-1, Szatmárnémeti Olimpia–Hermannstadt 2-0, UTA–Mioveni 1-1, Târgu Jiu-i Pandurii–Clinceni 1-2, Temesvári ASU Poli–Bukaresti Metaloglobus 0-2, Miroslava–Târgoviște 0-9 és Suceava–Argeș FC 0-2 eredmények születtek, ezért a Luceafărul a Balotești, az Afumați és a Miroslava gárdájához hasonlóan 1 ponttal áll a 16. helyen, és csak a nulla ponttal sereghajtó Suceavánál ért el többet, miközben az élen a Ripensia hibátlan mérleggel, 12 ponttal vezet az ASA (9 pont), a Hermannstadt (9), a Mioveni (8) és az UTA (8) előtt.

Amennyiben bejelentésükhöz hűen a váradiak visszalépnek a bajnokságtól, úgy eddigi eredményeiket törölni fogják, a szezon végén csak négy csapat fog kiesni, és ezután fordulónkét mindig lesz egy szabadnapos alakulat. Szombaton az Argeș FC vendégei lennének, miközben az ASA a Snagovot fogadja, a Ripensia Brăilára látogat (mindkettő 11 órától), míg az UTA Nagyszebenben játszik rangadót a Hermannstadt ellen (12.30).