Békakirály és világzene a Partiumi Magyar Napok negyedik napján

Krónika 2017. augusztus 24., 14:16

Békakirály, Kolompos együttes, Hrabal, Balkán Fanatik, no meg hajnalba nyúló afterparty – ezekkel a címszavakkal lehetne összefoglalni a 16. Partiumi Magyar Napok negyedik napját.

Fotó: PMN

A borongós idő ellenére is szép számmal gyűltek össze ismét a gyerekek a szatmárnémeti Tűzoltótorony elötti CBA-színpadhoz, ahol szerdán egy igazán különleges előadást tekinthettek meg.

A szervezők beszámolója szerint

a Békakirály közismert története ezúttal marionettszínpadon elevenedett meg,

amelyet Henrik, a Békakirály hű szolgája és egyben legjobb barátja működtetett. Miközben elmesélte az elátkozott királyfi és a királykisasszony barátságának históriáját, míves bábok keltek életre és szórakoztatták a nézőket: kicsiket, nagyokat egyaránt. A humorral átitatott történet egyszerre szólt a legmélyebb baráti kapcsolatokról, az elfogadásról és arról, hogyan láthatjuk meg önmagunk hibáit mások szemén keresztül. Mindez a veszprémi Kabóca Bábszínház előadásában volt látható.

A szerdai nap még egy programmal várta a kicsiket, hiszen a Kolompos együttes is fellépett a CBA színpadán. Ők azok, akiket talán már senkinek sem kell bemutatni, hiszen lassan 30 éves tevékenységük alatt egy generació nőtt fel dalaikon.

Fotó: PMN

A magyar gyermekek körében egyik legnépszerübb együttes

a Partiumi Magyar Napokon is arra törekedett, mint fenállása óta mindig: megismertetni, megszerettetni a gyerekekkel és szüleikkel a magyar népzenét, néptáncot, régi népszokásokat,

vagyis mindazt a páratlan kulturális kincset, melyet elődeink hagytak ránk örökségül. A koncert pedig hatalmas táncházzá változott, zenéjük megtöltötte a teret és a szíveket, szülők és gyerekek együtt perdültek táncra és abba se hagyták az utolsó taktusok felcsendüléséig.

A 16. Partiumi Magyar Napok egyik kiemelkedő programpontja volt szerdán a Paulovics László festő- és grafikusművész, jelmez és díszlettervezővel való találkozó. A neves művészt barátai, volt kollégái köszöntötték 80. születésnapja alkalmából.

Paulovics László festőművész, grafikus neve egyet jelent a szatmári művészettel.

Nemcsak a festővásznon, hanem az Északi Színház díszlet és jelmeztervezőjeként csodálhatta a szatmári közönség hihetletlen tehetségét évtizedeken át. Most 80. születésnapja alkalmából köszöntöttük őt a Partiumi Magyar Napokon.

A színházkedvelők szerdán igazi csemegét kaptak, hiszen az Északi Színházban lépett fel a budapesti József Attila Színház Hrabal: Sörgyári capriccio című darabjával, Hargitai Iván rendezésében.

Fotó: PMN

A telt házas produkció láttán a szervezők úgy ítélik meg, hogy a 16. Partiumi Magyar Napok lassan igazi színházi fesztivállá is növi ki magát, hiszen estéről estére nívós előadások szem- és fültanúi lehettek a szatmáriak.

A szerdai napot a Balkán Fanatik különleges koncertje koronázta meg. Magyarország, Erdély és a rádiók nagy kedvence életre keltette a várost, a FarmaCenter-színpad elötti tér zsúfolásig telt:

feljött a nap és repült a madár, kukorékolt a komámasszony kakasa és persze nem maradhatott el a Ha te tudnád, amit én sem – a közönség pedig tudta,

és egy emberként énekelte a slágereket a bandával.

Fotó: PMN

Népzenei elemek, a hip-hop, electro és a világzene dallamai csendültek fel a Református Gimnázium udvarán, Yorgos, Lívia és Lepe pedig hozta a szokásos formáját, lendületből zenéltek, mely magával ragadta a közönséget is.

Akikben pedig a koncert végeztével is tovább lüktetett ez a lendület, azok sem kellett elkeseredjenek, hiszen késő este afterparty várta őket a Yoda Yoga roncsteraszon, ahol Pumi, a Harag György-társulat színművésze volt a hangulatfelelős, és kalauzolta el a bulizni vágyókat az electroswing és a legütősebb bulizenék világába.